Nyom nélkül tűnhet el a cég, ami milliárdokat kaszált a kormány lélegeztetőgép-beszerzésén

2021. szeptember 30. – 19:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 1-je óta végelszámolás alatt van a Fourcardinal Tanácsadó Kft., a jogutód nélküli megszűnésről szintén szeptember 1-jén döntött a társaság – írja az Mfor.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy hamarosan nyoma sem maradhat annak a cégnek, amivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején.

A Fourcardinal Tanácsadó Kft. tavalyi számairól külön cikkben is beszámolt a sajtó, ők voltak ugyanis a Covid-biznisz jéghegyének csúcsa. A fontos NER-emberekhez sok szálon kötődő vállalkozás 17 milliárd forintos szerződést kötött például lélegeztetőgépek behozatalára, és az állami bizniszeknek meg is lett az eredményük:

a Fourcardinal egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét, 49,5 milliárd forint folyt be hozzá.

A cég összesen 1000 invazív lélegeztetőgépet szerzett be az államnak, tiszta nyereségük 2020-ban 15,9 milliárd forint volt (ez 513-szor nagyobb a 2019-esnél), amiből 15,4 milliárd forintot ki is fizettek osztalékként a tulajdonosok.

A koronavírus-járvány a gazdaság legtöbb szereplőjének csak bajjal járt, de voltak azért olyan cégek, amelyeknek kiemelkedő lehetőségeket hozott. Egy részük organikusan nőtt a piacról (pl. videókonferenciás vagy házhoz szállítással foglalkozó cégek), mások pedig nagy állami beszerzéseket csíptek meg a járvánnyal összefüggésben, utóbbiakról ebben a cikkünkben írtunk részletesen >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!