Budapest szeptember óta folyószámlahitelből működik

2021. szeptember 15. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel az önkormányzat minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogyott, hozzá kellett nyúlni a budapesti 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának. Kiss szerint a pénzhiány legfeljebb szeptember végéig fog tartani, de akár hamarabb is vége lehet.

„Az iparűzési adó holnaptól kezd érdemben befolyni az önkormányzathoz, ezt sürgősséggel vezetjük át a számlánkra. Minél előbb visszatöltjük a hitelkeretet, annál kevesebb kamatot kell fizetnünk”

– mondta a lapnak a főpolgármester-helyettes. Kiss elmagyarázta, hogy az iparűzési adó számlájára érkező összeget a hó végi állapot alapján kell 46-54 százalékos arányban szétosztani a kerületek és a főváros között, ami október legelején biztosan meg fog történni. Ami ez előtt kerül át a fővárosi számlára, az a likviditást segítő előleg, amivel a főváros nyer egy-másfél hetet.

A Népszava emlékeztet, hogy augusztus végén a Fővárosi Közgyűlés módosította a költségvetést „a csőd elkerülése” miatt. Korábban mi is megírtuk, hogy a főváros és a kormány egymásra mutogat egy 12 milliárd forintos tétellel kapcsolatban, amit a közösségi közlekedés fejlesztésére szánnának, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint a főváros tartozik más tételekkel, Budapest szerint az ITM nem utalja a pénzt. Az önkormányzatok és a kormány pénzügyi kötélhúzásáról itt írtunk korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!