A szokásosnál kevesebbet emelkedtek az átlagkeresetek

2021. július 30. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jól hangozhat, hogy az egy évvel korábbi adatokhoz képest 8,2 százalékkal nőttek májusban a keresetek, így a teljes munkaidőben alkalmazott dolgozók átlagkeresete bruttó 431 ezer forint, kedvezmények nélkül pedig 287 ezer forint a kézhez kapható nettó összeg – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai alapján. A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 402 900 forintra becsülhető, 7,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 295 800 forintot ért el, szintén 7,8 százalékkal emelkedett.

Írtak arról is, hogy az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 426 600, a nettó átlagkereset 283 700 forintot ért el, mindkettő 9,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Bár az emelkedés önmagában pozitívnak hat, a korábbi adatokkal összevetve már nem fest ilyen fényesen: a Portfolio azt írja, hogy a keresetek a korábbi hónapokhoz képest alacsonyabb ütemben nőttek májusban Magyarországon, ugyanis jellemzően 9-10 százalék körüli szokott lenni a változás.

Az eltérés hátterében az áll a lap szerint, hogy a versenyszektorban csak 6,7 százalékos volt a növekedés, de ennek nagy részét még így is eltüntette az 5 százalék feletti infláció, ami egyébként Magyarországon a legmagasabb most az egész EU-ban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vállalati szektorban mindösszesen 1,5 százalékos volt a reálbér-emelkedés, ami a Portfolio szerint sokéves viszonylatban a legalacsonyabb értéknek számít.

Arról, hogy a magyar keresetek EU-s viszonylatban milyennek számítanak, és hogy uniós szinten a magyarok több mint háromnegyede szegénynek számít, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!