Hadházy: A NAV vizsgálja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem EU-s projektjeit

2021. július 13. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NAV szerint fennáll a különösen nagy értékben elkövetett, üzletszerűen vagy bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás gyanúja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sokmilliárdos EU-s projektjeinél – írta keddi Facebook-posztjában Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő.

Hadházy az EU-s vizsgálat eredményei alapján tett bejelentést Poltnál, aki Hadházy szerint „kénytelen volt” továbbítani az ügyet a NAV-hoz. Polt tájékoztatása szerint akkor nyomozás-kiegészítést rendeltek el. „Mostani levelükben már ők is költségvetési csalás gyanúról beszélnek” – írta a képviselő, aki azt is hozzáfűzte, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályához tették át az ügyet.

Hadházy azonban azt is írta, hogy ezek a fejlemények nem jelentenek túl sokat. Az Öveges-programmal kapcsolatban ugyanis évek óta nyomoz a NAV, a politikus szerint „az időhúzás egy szép trükkje, hogy egyik helyről a másikra rakosgatják át az aktákat”. Szerinte az sem jó ómen, hogy a NAV elnöke a Microsoft-ügy egyik érintettje, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora pedig most a Kúria (legfelső bíróság) elnökhelyettese lett.

Az Öveges-program ügyében az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomozott, és 390 millió forint EU-s támogatást kellett Magyarországnak visszafizetnie. Hét évnyi nyomozás után három gyanúsítottja van a programnak. Az ügyben eredetileg 2014-ben indult először büntetőeljárás, miután Hadházy súlyos visszaéléseket tárt fel, és még a Miniszterelnökség belső vizsgálata is szabálytalanságokat talált.

Az ügyben először a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett vizsgálódnia, ők aztán átadták az ügyet még 2016-ban a NAV-nak, miután hűtlen kezelést nem állapítottak meg, de arra gyanakodtak, hogy költségvetési csalás történt.

Hadházy azt írta korábban, hogy az Öveges-programban „43 városban fizettek ki városonként 300 milliót egyetlen gimnáziumi laboros tanteremért., 43 helyen írattak munkafüzeteket 25 millióért, de 25 milliót mindenhol kifizettek szövegszerkesztésért, és még 25 milliót egy-egy olyan tanulmányért, amelyik az elkészült tananyag minőségéről szólt. De hasonló összegekért vettek mindenhol tanterem foglaltságot jelző szoftvert”. Az Öveges-program ügyét az Átlátszó foglalta össze korábban.

Frissítés: Szerdán a NKE közleményben „utasította vissza a rágalmakat”, amiket Hadházy megfogalmazott, és amik szerintük „politikai motívumú hamis híresztelések”. Röviden azt is írták, 2016-tól az unió 23,5 milliárd forinttal támogatta a NKE képzési és kutatási kapacitásainak építését, „ezen keresztül pedig a magyar közigazgatás tisztviselői állományának és tudásbázisainak fejlesztését. Azokat a feladatokat, amelyeket az EU Bizottság auditja nem kívánt támogatni, az egyetem vagy nem valósította meg, vagy az egyetem saját költségvetéséből finanszírozta. Az EU által nyújtott 23,5 Milliárd Ft-os támogatás a magyar közszférát és a nemzetgazdaságot támogatta”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!