Építőipari összefonódást vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal a piac elképesztő drágulása miatt

2021. július 7. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két, villamossági termékek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás összefonódásának ügyében. A Versenyhivatal szerint ugyanis az óriási drágulással küzdő építőiparban nem lehet felmérni, milyen hatással lenne a két cég fúziója.

A francia Sonepar-csoport magyarországi leányvállalata vette meg nemrég az Újfa-Villt – mindkét cég villamossági termékeket árul a nagykereskedelemben. Még június végén jelentették be a tervezett tranzakciót a GVH-nál, ami a közleményük szerint kiemelten foglalkozik az utóbbi időben tapasztalható építőipari árdrágulással és ellátási zavarokkal.

A Versenyhivatal szerint a mostani piaci körülmények között önmagában nem volt felmérhető a fúzió hatása az építőiparra, ezért a hatóság versenyfelügyeleti eljárást indított az összefonódás vizsgálatára. Ennek keretében alapos elemzés alá veszik a villamossági termékek hazai piacát, az ellátási láncok működését és a szereplők helyzetét.

Az építőiparban tapasztalható drágulás egyébként igen nagy téma lett az utóbbi hetekben:

nemrég megjelent részletes cikkünkben arról írtunk, hogy főleg az építőanyagok ára szállt el. Ahogy írtuk, a kormány is vizsgálta a jelenséget, a szerdai kormányinfón pedig választ is adott rá: októbertől csak engedéllyel lehet bizonyos építőanyagokat kivinni vagy eladni külföldre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!