Az adómentesség és a bértámogatás megszűnik, de az ötszázalékos áfa még segíti a koronavírus után a vállalkozásokat

2021. május 30. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, de június 1-től még számos intézkedés, így például a kedvezményes áfa az elviteles ételre és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább segíti a családokat, a lakosságot és a vállalkozásokat – Közölte Tállai András az MTI-vel.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi elnöke – szerint májusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban.

A kormány az önkormányzatoknak is adott turisztikai támogatást, igaz, egyrészt a településektől a kormány a koronavírusra hivatkozva jelentős forrásokat vont el – ingyenessé téve a parkolást, megfelezve az iparűzési adót, elvéve az autók utáni teljesítményadó utolsó részét is -, de az elosztás végére 500-szor több jutott a turisztikai területen a kormánypártiak által vezetett önkormányzatoknak, mint az ellenzékieknek.

Kevesen sokat

A beruházástámogatások is aránytalanul oszlottak el: az igénylők fél százalékának jutott a 300 milliárdos keret bő kétharmada. A legnagyobb kedvezményezett Mészáros Lőrinc, aki a tulajdonában álló A Hunguest Hotels Zrt. szállodaláncán keresztül 23 jogcímen, összesen 18 milliárd forint közpénzt kapott. A második helyen az a Dreamland Holding Zrt. áll több mint 14 milliárd forinttal, melynek háromnegyede a 2020-ig Mészáros Lőrinc és Tiborcz István tulajdonában áll, utána Jellinek Dániel és Balázs Attila NER-közeli milliárdosok kezébe került Appeninn Nyrt-é, negyede pedig Matolcsy bizalmasainak tulajdonában van. A Dreamland összesen öt projektre kapott bőkezű támogatást, köztük az igen ellentmondásos szántódi BalaLand élménypark és családi szálloda kialakítására. A dobogó harmadik fokán az évtizedek óta fideszes fellegvárnak számító Debrecen áll, mely nyolc jogcímen kapott összesen több mint 11 milliárd forint támogatást – ebből az Aquaticum élményközpont fürdőrészlege egymagában is közel ötmilliárdot vitt el.

Tállai tájékoztatása szerint több szempontból is jelentős adóügyi könnyítésről van szó: az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint és a gazdaság újraindításának is fontos lépése lehet az, hogy hét havi munkáltatói adómentességet kaptak a járvány által leginkább sújtott vállalkozások. Az intézkedés 30 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél – mondta az államtitkár.

A májusi adóelengedést az érintett, csaknem 20 ezer vállalkozás minimális adminisztrációval a lehető legegyszerűbben veheti igénybe; csak be kell jelölnie a havi adó- és járulékbevallásában az erre a célra kialakított mezőket. A májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak – mondta.

Május 31-ig még igényelhető az ágazati és a kutatás-fejlesztési bértámogatás is, amelyből a kormányhivatalok május 8-ig már több mint 84 milliárd forintot utaltak ki – tette hozzá.

Tállai András kiemelte, hogy a vendéglátásban tevékenykedőket május 31-ét követően is segíti az, hogy továbbra is a legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adót kell felszámítani az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. Az intézkedés a november 14-i bevezetése óta már több mint 10 milliárd forintot hagyott az érintetteknél.

10 millió forint kamatmentesen

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása – szögezte le Tállai András. Az akár 10 millió forint hitelösszegig elérhető kölcsönt – amely kamatmentes, három év törlesztési türelmi idővel – már nemcsak a járvány leginkább sújtotta ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, hanem azok a kisvállalkozások is, akiknek az árbevétele a járvány miatt jelentősen lecsökkent – mondta.

Azoknak a kisvállalkozásoknak, egyesületeknek is nagy segítséget jelenthet a gyorskölcsön, amelyeknek a tavalyi árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és az minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es volt, valamint átlagos állományi létszáma nem haladta meg a 25 főt – magyarázta az államtitkár. Május 18-ig 5800 igénylés érkezett 47 milliárd forintot meghaladó összértékben – jegyezte meg Tállai András.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!