Hogy lehet így utazást tervezni? Most derül ki, mire nem jó a magyar védettségi igazolvány

Legfontosabb

2021. május 27. – 09:52

frissítve

Hogy lehet így utazást tervezni? Most derül ki, mire nem jó a magyar védettségi igazolvány
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A jelen helyzetben nem lehetetlen külföldi utazásokat tervezni, de nagyon körültekintőnek kell lenni, mert a feltételek országonként különbözőek, és folyamatosan változnak. Egyes országokban regisztrációt írnak elő, máshová a gyerekek csak friss koronavírusteszttel utazhatnak. A magyar védettségi igazolványt egyelőre csak hat ország fogadja el, de ezekben is kérhetnek mellé még kiegészítő dokumentumokat. Most látszik, milyen hátrányt jelent, hogy a magyar plasztikkártya nem tartalmazza az oltóanyag típusát és a második oltás időpontját.

Egy külföldi nyári utazást akár hetekkel-hónapokkal előbb el kell kezdeni szervezni: egyeztetni kell az időpontot, ki kell venni a szabadságot, szállást kell foglalni, repülőjegyet venni, stb. Aki ezt most szeretné megtenni, annak nagyon nem könnyű a helyzete, hiszen a koronavírus-járvány miatt egész Európában és a világon is még rendkívül képlékenyek az utazási szabályok. Több olvasó is kérte a Telextől, hogy írjunk cikket praktikus utazási információkkal. Szívesen megtesszük ezt, de rögtön az elején szögezzük le:

Ez a cikk csak a 2021. május 26-án érvényes szabályokat tartalmazza. Aki utazást tervez, annak elsődleges és folyamatosan frissülő információforrásként a konzuli szolgálat oldalát ajánljuk, amelyen egyenként megnézhetők az Európa és a világ országaira érvényes utazási feltételek.

Nézzünk néhány példát a magyarok által népszerű célországokra, és látni fogjuk, tényleg mennyire nem egyszerű a helyzet. Az egyes országokról szóló ismertetők elején belinkeltük a konzuli szolgálat információit.

Görögország

A dolog ott kezdődik, hogy a május 25-i állapot szerint Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt Görögországba, az állam az utazásra nem javasolt országok listáján szerepel. Aki mégis most menne, annak a határon vagy oltási igazolványt kell felmutatnia, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy a betegségen való átesésről szóló igazolást.

Milyen oltási igazolványt fogadnak el? Röviden: a magyar védettségi igazolványt nem. A görög hatóságok több feltételt támasztanak az oltási igazolványok elé. Akkor fogadják el a dokumentumot, ha tanúsítja, hogy a második oltás beadása után eltelt 14 nap. Az igazolásnak angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven tartalmaznia kell a beadott vakcina típusát, a beadott adagok számát és dátumát. Görögország jelen állás szerint a következő oltásokat fogadja el: Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

A probléma ezzel az, hogy a védettségi igazolványon nem szerepel sem a második oltás időpontja, sem annak típusa. Az oltás után az EESZT-ben megtalálható „COVID-19 Oltási lap” ugyan tartalmazza az oltás típusát és idejét, viszont csak magyar nyelven. Az oltások után korábban kiállított oltási kártya is magyar nyelvű volt, de egy olvasónk cikkünk megjelenése után azt írta: az oltópontokon most már automatikusan mindenkinek kiadják a magyar és angol nyelvű papír igazolást.

Milyen PCR-tesztet fogadnak el? Állami vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magánlaboratórium igazolását angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelven. 5 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR-tesztet. Hiába van valakinek egyébként megfelelő védettségi igazolása vagy már korábban bemutatott PCR-tesztje, a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy véletlenszerűen gyorstesztet, esetleg PCR-tesztet végezzenek a közúton vagy a repülőn érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív lesz, és közúton érkezik, azt nem engedik belépni az országba. Aki repülőn jött, azt karanténszállodába helyezik el, ahol egy ellenőrző PCR-tesztet végeznek, és ha ez pozitív, akkor az utasoknak és közvetlen kontaktjainak a görög állam költségén 14 napra a karanténszállodában kell maradniuk. A védettségről vagy a PCR-tesztről szóló igazolás/igazolvány ellenőrzésére az is számíthat az, aki már belépett az országba. Lefkada, Szalamisz és Evia szigetek kivételével ha az országon belül bármelyik szigetre szeretnénk menni, a repülőn vagy a hajón a beszálláskor kérhetik ezeket.

Elfogadják-e azt az igazolást, ha valaki átesett a Covid–19 betegségen? Igen. Ehhez állami vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magánlaboratórium igazolása kell angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven. Az igazolásnak tartalmaznia kell a megbetegedés dátumát. Az igazolás a pozitív teszt dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakra szól.

Turisták Athénban 2021 május 19-én – Fotó: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / Getty Images
Turisták Athénban 2021 május 19-én – Fotó: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / Getty Images


Horvátország

Horvátországgal jóval egyszerűbb a helyzet. Ott elfogadják a magyar védettségi igazolványt függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától, de emellé be kell mutatni egy másik igazolást is!

  • A védettségi igazolvány mellé fel kell mutatni a papíralapú oltási igazolványt, amelyen mindkét oltási dátum szerepel.
  • Akkor lehet Horvátországba menni, ha a második oltás után eltelt 14 nap.
  • A Magyarországon kiállított oltási igazolásokat a horvátországi beutazáshoz nem kell külön fordítással ellátni.
  • A 7–14 éves gyerekek esetében 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy az EU-által elfogadott antigén alapú gyorstesztet kell felmutatni.
  • A 7 év alatti gyerekektől nem kérnek tesztet vagy igazolást.
  • Akinek nincs védettségi igazolványa vagy más igazolása, annak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy az EU-által elfogadott antigénalapú gyorstesztet kell felmutatnia. A szerológiai teszteket a határtálépésnél a horvát hatóságok nem fogadják el, mint ahogy a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket sem.


Szlovénia

Szlovéniában is elfogadják a magyar védettségi igazolványt. A magyar–szlovén határszakaszon ugyan május 22-től megszűnt a határellenőrzés, de a szlovén hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhetnek.

Akinek nincs igazolványa, annak egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt-eredményt kell felmutatnia. Az is mentesül a karanténkötelezettség alól, aki igazolja, hogy 6 hónapon belül átesett a Covid–19 betegségen.

Olaszország

Olaszországban az egészségügyi miniszter rendelete alapján július 30-ig speciális beutazási szabályok vannak érvényben, mivel eddig hosszabbították meg a pandémia miatt bevezetett szükségállapotot. A magyar védettségi igazolvány itt nem használható.

  • A Magyarországról (és az EGT tagállamokból) érkezőknek az utazás előtt legfeljebb 48 órával elvégzett PCR- vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményét kell bemutatni, akár van az illetőnek magyar védettségi igazolványa, akár nincs. Helyi információk szerint a teszt 2 éves kor felett kötelező.
  • Aki nem mutat be tesztet, az 10 napos karanténba kerül.
  • Az egyéni utazó vagy csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles kitölteni egy elektronikus adatlapot még a beutazás előtt.
  • Olyan előírás is szerepel a Konzuli Szolgálat honlapján, hogy a beutazó köteles bejelentkezni Olaszországban a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál.

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, lehetnek helyi külön szabályok is. Ilyen Szardínia, amely Olaszország önálló, autonóm tartományaként két másik űrlapot is kér a beutazóktól. Aki repülővel közvetlenül érkezik Szardíniára, annak az egész Olaszországban kért elektronikus adatlap nem kell, ehelyett egy szardíniai regisztrációs űrlapot és egy önbevalló nyilatkozatot kell kitöltenie, és nem kell bejelentkeznie a tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál sem. Aki autóval és komppal akar eljutni a szigetre, annak az egész Olaszországra érvényes elektronikus adatlapot is ki kell töltenie, mert útközben bárhol elkérhetik azt. Ugyan a legtöbb nyomtatvány online kitölthető, az olasz és szardínai hatóságok is megkövetelik, hogy papíron is az utazónál legyenek. Természetesen a szigetre való belépéshez minden 2 évnél idősebbnek be kell mutatnia a 48 óránál nem régebbi Covid-tesztet.

Törökország

Május 11-től a magyar állampolgárok korlátozás nélkül utazhatnak Törökországba a magyar védettségi igazolvánnyal függetlenül attól, hogy milyen típusú oltást kaptak. Korlátozások nélkül léphetnek be az országba a velük együtt érkező, nem beoltott 18 év alattiak is.

  • Az országba belépőknek, tehát a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek is kötelező kitölteniük egy regisztrációs űrlapot. Ezen a személyes adatok mellett meg kell adnunk azt, hogy milyen közlekedési eszközzel érkeztünk. Ha például repülővel, akkor a járat számát és az ülés számát is be kell írni. Fel kell tüntetni a törökországi szálláshely címe, az elérhetőségeket és az esetleges tüneteket is.
  • A repülővel utazóknak az ún. „Utasinformációs űrlap” nevű formanyomtatványt kell a járat indulása előtt 3 nappal online kitölteniük. Az utazók így már a becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal. Ezt elektronikus vagy kinyomtatott formában a légitársaságok ellenőrzik.
  • Vannak speciális szabályok is. Például három napnál nem régebbi negatív teszttel szállhat csak fel a repülőre az a 6 éves vagy annál idősebb utas, akik a törökországi belépés előtti 10 napban Nagy-Britanniában vagy Dániában járt. Még szigorúbb szabályok vonatkoznak azokra, akik korábban Brazíliában vagy Dél-Afrikában jártak. Ők is csak negatív teszttel szállhatnak fel a Törökországba induló gépre, de megérkezésük után 14 napos karanténba is kell vonulniuk. vonulni. A török egészségügyi minisztérium a tizedik napon PCR-tesztet végez rajtuk, és csak akkor hagyhatják el a karantént, ha negatív az eredmény.
Tengerpart Antaly mellett 2021. május 13-án – Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / Getty Images
Tengerpart Antaly mellett 2021. május 13-án – Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / Getty Images

Késik az egységes uniós igazolvány

Látható, hogy igencsak eltérőek a feltételek országonként. A magyar kormány korábban azt közölte: kétoldalú megállapodásokkal igyekeznek biztosítani azt, hogy az egyes országok elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Május közepén hat ilyen ország volt: a már előbb bemutatott Horvátország, Szlovénia és Törökország mellett Montenegró, Szerbia és Bahrein.

Az oltási igazolások, védettségi igazolványok elfogadása mellett további bizonytalanságot jelent, hogy az uniós országok többsége csak azokat az oltásokat fogadja el, amelyeket uniós engedéllyel rendelkező vakcinákból adtak be. Ez továbbra is csak a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináját jelenti, miközben Magyarországon 877 ezren orosz Szputnyik V-t, közel 1 millióan pedig Sinopharm oltást kaptak. Az egyes országok gyakorlata ebben is eltér – látható, hogy Görögország mint uniós tagország elfogadja az orosz és a kínai vakcinát is.

A megoldást az egységes uniós védettségi igazolvány jelentené, amely jobb esetben június–július táján valósulhat meg. Május 20-án az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodást kötöttek a közös uniós dokumentum bevezetéséről. Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában, majd az EP júniusi plenáris ülésén szavaznak.

Ez a megállapodás is azt tartalmazza egyébként, hogy az EU-s tagországoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen) végzett oltásról szóló igazolásokat kell majd elfogadniuk. Az egyes tagállamok azonban dönthetnek arról, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján szerepel a veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokról. Ilyen jelenleg a kínai Sinopharm-vakcina.

Az uniós igazolvány a tervek szerint papíralapon vagy digitálisan lesz elérhető. Három eltérő igazolványtípus készül, amelyek igazolják, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, esetleg már felgyógyult egy fertőzésből.

Újra beindultak a foglalások

Az elmúlt hetekben-hónapokban olyan országokba sikerült utakat értékesíteni, amelyekbe nagyrészt feltételmentesen lehetett utazni, legfeljebb egy friss PCR-tesztre volt szükség. Ezek a célpontok olyan egzotikus helyszínek voltak, mint a Maldív-szigetek, Zanzibár, Dominika és Mexikó – mondta a Telexnek Geri Károly, a Start Utazás ügyvezetője. Az utak szervezésénél a fő kérdés inkább az volt, hogyan tud az utas védettségi igazolvány nélkül visszatérni Magyarországra, karanténba kell-e vonulnia. A kiutazásnál inkább az okozott gondot, ha bizonyos repülőtereknél az átszállásoknál megváltoztak a feltételek, például ott is PCR-tesztet kértek, emiatt meg kellett változtatni a foglalásokat.

Az 5 millió beoltott utáni nyitás hatására mostanra jól láthatóan megnövekedett a foglalások száma az olyan közkedvelt charterjáratos úti célokra, mint Törökország, Egyiptom vagy Spanyolország. Itt egyelőre az okozhat fennakadásokat, ha sokan mondják vissza az utakat, és emiatt a charterek nem indulnak el. A charterjáratokat ugyanis maximális kihasználtságra tervezték, és bizony előfordulhat, hogy már akkor nem éri meg elindítani egy gépet, ha a 180 utasból 10-en visszamondták a foglalást.

Az online utazásközvetítéssel foglalkozó Start Utazás ügyvezetője azt mondta: adataik azt mutatják, hogy az utóbbi időben határozottan erősödött a bejövő érdeklődések száma, növekedett a szervereik terhelése, és emelkedett a sikeres értékesítések száma is. A mostani forgalom az utolsó „békeév”, 2019 hasonló időszakához képest jelenleg 40 százalékos.

A bizonytalanság miatt sokan feltehetően inkább csak belföldi utazást terveznek. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai alapján belföldön folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint egymillió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban: júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót. A belföldi utazásra számos könnyítés van. Aki nem kapja meg a védettségi igazolványát, az a magyarországi szálláshelyekre, vendéglátóhelyekre, fürdőkbe a védőoltást igazoló applikációval is beléphet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!