Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

2021. április 19. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság hétfőn oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel már 67 olyan magyar földrajzi árujelző van, ami uniós oltalmat kapott. Ez komoly gazdasági előnyt jelent a termelőknek, mert jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét, jelentette be az Agrárminisztérium.

Közleményükben azt is írják, hogy Budaörsön és környékén az őszibarack-nemesítés hagyománya a 19. század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Emellett még most is meghatározó szerepe van az emberi munkának, a kézi ritkításnak, a tapintásos érettségvizsgálatnak és a kézi szedésnek.

A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzőt kapott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint a többi terméké. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjában még 17 eljárás zajlik, amiben ebbe az uniós oltalomra pályáznak, ezek elsősorban mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák.

Korábban már kapott uniós oltalmat az Akasztói szikiponty, a Szilvásváradi pisztráng, a Csabai és a Gyulai kolbász is, a Hajdúsági torma, többféle pálinka és bor is, a felsorolást itt tudja megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!