Átmenetileg nem szállít Magyarországra Európából az Amazon

2021. április 15. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk is jelezte az elmúlt hetekben, hogy nem lehet Magyarországra rendelni semmit az Amazon európai és brit felületeiről. Ha valaki a francia vagy német Amazonról próbál Magyarországra rendelni, akkor azt nem engedi a rendszer, és a legtöbbeknél alternatív megoldást javasol, például szlovákiai kiszállítást. Érdekesség, hogy az amerikai Amazonról viszont gond nélkül lehet rendelni.

Megkérdeztük azt Amazont, hogy mi a helyzet, és miért nem lehet Magyarországra (és ezen kívül még Koszovóba) rendelni Európából.

„Való igaz, hogy átmenetileg felfüggesztettük a kiszállítást Magyarországra, amíg az Amazon igazodni tud az új magyar adójogszabályi előírásokhoz. A lehető leggyorsabban igyekszünk újra biztosítani a rendeléseket Magyarországra”

– kaptuk a választ érdeklődésünkre az Amazontól. Az Amazon döntése valószínűleg összefügg azzal, hogy július 1-től megszűnik a 22 euró alatti termékekre vonatkozó vámmentesség, ami kifejezetten olcsó termékek rendelésére lesz hatással, ahogy azt korábban megírtuk a Magyar Postára hivatkozva. Vagyis minden áruküldeménynek vámeljárás alá kell kerülnie a megadott időponttól, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát.

Viszont ez ugyebár az egész Európai Unióra vonatkozik, és kizárólag hozzánk és Koszovóba nem lehet most rendelni az Amazonról, ezért sokkal valószínűbb, hogy arról a visszahozott kiskereskedelmi különadóról lehet szó, amit eredetileg rendeleti úton vezettek be a koronavírus-járványra hivatkozva, de aztán törvénnyel véglegesítették.

Ennek a lényege, hogy az 500 millió forint alatti nettó árbevétellel működő cégeknek nem kell különadót fizetniük, de ez nem vonatkozik az online kiskereskedelmi felületekre, mint mondjuk az Amazon vagy az Ali Express.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!