Átmenetileg nem szállít Magyarországra Európából az Amazon

2021. április 15. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk is jelezte az elmúlt hetekben, hogy nem lehet Magyarországra rendelni semmit az Amazon európai és brit felületeiről. Ha valaki a francia vagy német Amazonról próbál Magyarországra rendelni, akkor azt nem engedi a rendszer, és a legtöbbeknél alternatív megoldást javasol, például szlovákiai kiszállítást. Érdekesség, hogy az amerikai Amazonról viszont gond nélkül lehet rendelni.

Megkérdeztük azt Amazont, hogy mi a helyzet, és miért nem lehet Magyarországra (és ezen kívül még Koszovóba) rendelni Európából.

„Való igaz, hogy átmenetileg felfüggesztettük a kiszállítást Magyarországra, amíg az Amazon igazodni tud az új magyar adójogszabályi előírásokhoz. A lehető leggyorsabban igyekszünk újra biztosítani a rendeléseket Magyarországra”

– kaptuk a választ érdeklődésünkre az Amazontól. Az Amazon döntése valószínűleg összefügg azzal, hogy július 1-től megszűnik a 22 euró alatti termékekre vonatkozó vámmentesség, ami kifejezetten olcsó termékek rendelésére lesz hatással, ahogy azt korábban megírtuk a Magyar Postára hivatkozva. Vagyis minden áruküldeménynek vámeljárás alá kell kerülnie a megadott időponttól, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát.

Viszont ez ugyebár az egész Európai Unióra vonatkozik, és kizárólag hozzánk és Koszovóba nem lehet most rendelni az Amazonról, ezért sokkal valószínűbb, hogy arról a visszahozott kiskereskedelmi különadóról lehet szó, amit eredetileg rendeleti úton vezettek be a koronavírus-járványra hivatkozva, de aztán törvénnyel véglegesítették.

Ennek a lényege, hogy az 500 millió forint alatti nettó árbevétellel működő cégeknek nem kell különadót fizetniük, de ez nem vonatkozik az online kiskereskedelmi felületekre, mint mondjuk az Amazon vagy az Ali Express.