Dunaferr: Magyarország passzívan nézi, hogy rémdrámába fordul egy óriáscég élete

2021. március 27. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz, ukrán és magyar csapatok, minden elképzelhető szintet felülmúló arzenállal marakodnak a dunaújvárosi acélcégért. A magyar állam passzívan figyel, és lehet, hogy ebben most igaza is van. De azért mégis nagy szégyen ez az egész.

Be lehet-e avatkoznia az államnak egy olyan nemtelen marakodásba, ahol, ha energiát és főleg, ha forrást fordítana az ISD Dunaferr megmentésére, akkor jó eséllyel valaki arra a forrásra is rátenné a kezét?

Adófizetői szempontból talán az a válasz, hogy nem, magáncégről van szó, tisztuljon le a helyzet. Ám az, ami történik, mégis rettenetes szégyene a magyar közállapotoknak, a cégekkel kapcsolatos jogbiztonságnak.

Gyorsan szögezzük le, Magyarország egyik legnagyobb iparvállalatáról van szó, az acélipar pedig éppen globálisan hasít, rég volt ilyen magas árszintje és ennyi megrendelése. Az ISD Dunaferr Zrt. eközben 30-40 százalékon pöfög, minden vezetőt furcsa és olykor teljesen jogszerűtlen csatározások kötnek le.

Összejövetel

Most a cég vezetése (valójában megkérdőjelezhető jogállású vezetése) arról tájékoztatta a társaság minden partnerét, hogy

„2021. március 26-án a kétes hátterű ukrán agresszorok képviselői megtévesztettek néhány kisebbségi tulajdonost, hamis meghatalmazásokkal – internetes kapcsolaton keresztül – összejövetelt tartottak és ismételten megpróbálták átvenni a Dunaferr vezetését, hogy a vállalat vagyon tárgyait jogellenesen megszerezzék.”

A szöveg így folytatódik: ennek az összejövetelnek azonban semmiféle jogi alapja nem volt, a vezetés továbbra is a helyén van, a termelés pedig folyamatosan biztosított a befektető aktív közreműködésével. Kérjük senki ne adjon hitelt az álhíreknek, mind a Vnyesekonombank, mind a társaság főrészvényese, mind pedig a meg nem téveszthető további részvényesek megteszik a szükséges jogi intézkedéseket.

Ez a bizonyos vezetés már egy ideje beszél egy meg nem nevezett befektetőről, most azt is közölték, hogy a befektető új magyarországi társaságot hozott létre, tehát a folyamatok jó irányba haladnak az ukrán agresszorok törekvéseitől függetlenül.

A cég azt is közölte, hogy „folyamatban van a tényleges és legális igazgatóság működésének a helyreállítása is, ami véglegesen le fogja állítani az ukrán támadásokat. Ezeket a gátlástalan személyeket nem szabad komolyan venni,”

Ez megy hónapok óta

A baj csak az, hogy közben a cég ellen sorba adják be a beszállítók a felszámolási kérelmeket, a titokzatos befektető megérkezéséről is sorra jönnek ki az ígéretek, de ezeket sokadszorra már elég nehéz komolyan venni. Egy ideig azt lehetett hallani, hogy az indiai Sanjeev Gupta cége, a Liberty Steel csoport valóban érdeklődik, de mint a Portfolio.hu cikkéből kiderül, annak a társaságnak van most baja elég.

A cég reménytelen helyzetét látva, lesznek majd olyan munkavállalók, akik, ha tudnak elmennek, Dunaújvárostól annyira nincsen messze Paks, a jó szakemberekre ott is szükség lesz.

Végjáték

A cég pedig sodródik a vég felé. Abban vélhetően a Dunaferr magát legitimnek mondó korábbi vezetésének igaza van, hogy az iktatószám nélküli (ez a bürokratikus Oroszországban eleve gyanús), furcsa, régi orosz meghatalmazást lobogtató magyar és ukrán állampolgárok vélhetően nem megfelelő papírokkal rendelkeznek, ám, hogy a helyzetet mi oldja fel, azt nem lehet tudni.

Legutóbb egy jogi eljárásban például nem volt érvényes egy olyan igazgatósági döntés, amit Oleg Mkrtcsan igazgatósági tag nem írt alá. Így pedig nehéz lesz továbblépni, ő ugyanis éppen egy orosz börtönben tölti 9 éves börtönbüntetését.

***

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!