12 milliót kapott Kásler Miklóstól a „magyar népzenére kidolgozott fitnesz mozgáskultúra”

2021. március 23. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

12 millió forintot nyert Kásler Miklóstól egy egyesület az „ethno-fitnesz” kidolgozására, írja a Népszava, miután közérdekű adatigényléssel kikérte a nyertes kétoldalas pályázatot.

Az Élet Szolgálat Egyesület Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egyedi döntése alapján kapott támogatást még tavaly decemberben az ethno-fitnesz kidolgozására a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi az az ethno-fitnesz: a lap megkeresése után erre az egyesület elnöke sem tudott válaszolni, férjéhez, Nagykanizsa volt fideszes alpolgármesteréhez, Törőcsik Pálhoz irányította a megkeresést. Törőcsik úgy fogalmazott,

„Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset.”

A rövid, kétoldalas pályázatból sok részlet nem derült ki, az mindenesetre igen, hogy a pályázat írói sem döntötték még el, hogy angolosan „ethnofitness”-ként vagy inkább magyarosabban „ethno-fitnesz”-ként nevezzék a mozgáskultúrát.

A pályázók fitnesz-instruktorral, koreográfussal és tánccsoporttal dolgoznak együtt ahhoz, hogy kidolgozzák, hogyan lehet a „földművelő magyar nép zenéjét és táncát” megkedveltetni. A pályázat szerint a kidolgozott mozdulatsorból a tánccsoport 40 perces oktatóvideót is készítene majd, ezt terveik szerint el lehet küldeni iskoláknak, néptánccsoportoknak majd.

A pályázat írói között az úgynevezett projektvezető, Kása Csaba, az állami Magyarságkutató Intézet (Kásler Miklós intézete, amelynek a Tóth Gabival megénekelt pozsonyi csatát és Mátyás király összerakásának ötletét is köszönhetjük) szakértője 2 millió forintot kap a támogatásból. Kása MKI-s oldala szerint az 1867−1949 közötti magyar történelem szakértője. Az egyesület alelnöke, Törőcsik Pál szintén 2 millió forintot kaphat majd, míg a 40 perces oktatófilm félmillióból készül el.

A minisztérium a lap megkeresésére azt mondta, „részletes háttéranyagot” kért be a pályázótól a kétoldalas pályázaton túl.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!