Több fiatal orvos hagyja itt az országot, mint korábban

2021. február 10. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évek óta sokakat foglalkoztató téma a magyar orvosok külföldre vándorlása, az aggasztó jelenség trendjeiről most egy friss tanulmányban olvashatunk. Varga Júlia a Munkaerőpiaci Tükörben megjelent elemzésében 12 892 fő adatai alapján megvizsgálta 2009–2017-es időszak orvosvándorlását, majd össze is vetetett az eredményeket a korábban elemzett 2003–2011-es időszakkal. (A mintába azok kerültek be, akik szerepeltek az KRTK Adatbankja által összeállított adatbázisban, és 2009 januárja és 2017 decembere között legalább egy hónapig orvosi munkakörben dolgoztak, vagyis legalább egy hónapban általános orvos, szakorvos vagy fogorvos FEOR-kódjuk volt.)

A korábbi vizsgálat (2003-11) azt mutatta, hogy az orvosok külföldre vándorlása mellett a belföldi pályaelhagyás is jelentős volt, emellett az ideiglenesen vagy véglegesen inaktivitásba vonulók is elég nagy arányt képviseltek (az időszak végére rendre 12, 16, 14 százalék volt az egyes fenti okokból az orvosi hivatást elhagyók aránya).

Az eredmények szerint a teljes minta nagyjából 6 százaléka hagyta el az országot 2009 januárja és 2017 decembere között. A külföldre távozás nem meglepő módon a fiataloknál jellemző, a 40 év alatti orvosok több mint 16, a 41– 50 évesek 6 százaléka, az 50 évesnél idősebb orvosoknak pedig elenyésző hányada hagyta el az országot. Első pillantásra örömtelinek tűnik 2003 és 2011 közötti adatokkal összevetve az összes orvos között csökkent a kivándorlási arány, hiszen akkor összes orvos 12 százaléka hagyta el az országot. Ha azonban korcsoportonként vizsgáljuk a különbségeket, akkor azt látjuk, hogy

a 40 évesnél fiatalabbak között nagyobb arányú volt a kivándorlás 2009 és 2017 vége között, mint 2003 és 2011 között (16 százalék vs. 14 százalék)

– állapítja meg Varga. Mindeközben a 41–50 évesek pontosan ugyanakkora arányban, míg az 50 évesnél idősebbek alacsonyabb arányban mentek el.

Ebből az következik, hogy a teljes minta kisebb elvándorlását leginkább az alakította, hogy az idősebb orvosoknak kisebb lett a külföldi munkavállalási hajlandósága, és hogy a 2009–2017-es időszakban nagyon megnőtt a vizsgált orvosok között az idősebb korcsoporthoz tartozók aránya. (Az orvostársadalom elöregedéséről a háziorvosi praxisok kiürülése kapcsán szoktunk gyakran hallani).

Forrás: Munkaerőpiaci Tükör
Forrás: Munkaerőpiaci Tükör

A fiatal kor mellett meghatározó tényező lehet a kivándorlás irányába, ha valaki közelről ismer olyat, akinek már bejött ez a stratégia: a tanulmány szerint nagyobb valószínűséggel vándorol el az az orvos, akiknek a munkahelyéről más orvos már elment megfigyelést megelőző hónapban. Az eredmények szerint a legfeljebb 40 éves orvosok közül, és emiatt a teljes mintában is, a nők nagyobb valószínűséggel vállalnak külföldön munkát, viszont a 40–50 éves orvosok közül inkább a férfiak mennek külföldre. A fiatalok között azok az orvosok mennek nagyobb valószínűséggel külföldre dolgozni, akik relatív keresete kisebb, a 41–50 éves orvosok között pedig a sikeresebbek, vagyis azok, akiknek nagyobb a relatív jövedelme. (A hálapénz persze ebben az elemzésben nem látszik).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!