Hétfőtől igényelhető az otthonfelújítási kölcsön

2021. január 30. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Február elsejétől, azaz hétfőtől indul az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonteremtési kölcsön, amit azoknak a családoknak szán a kormány, akik az idén január elsejétől igényelhető otthonfelújítási támogatással szeretnék felújítani az ingatlanukat, ám nincs elég pénzük ahhoz, hogy belekezdjenek – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a Facebook-oldalán. Novák októberben állt elő először az otthonteremtési kölcsön hírével.

Ezek az érintett családok felvehetnek egy legfeljebb hatmillió forintos, garantáltan háromszázalékos kamatozású kölcsönt, legfeljebb tízéves futamidőre. A kölcsön államilag támogatott, a piaci kamatozás és a három százalék közötti különbséget az állam téríti meg a bankoknak.

A maximum igénybe vehető hatmillió forint felvételekor a havi törlesztőrészlet 58 ezer forint, ha pedig ehhez megkapják az állami támogatást, akkor ennek csak a felét kell tovább törleszteniük. Az otthonfelújítási támogatással a felújítási költségek felét térítik meg, legfeljebb hárommillió forintot.

Az Ingatlan.com egyébként arra számít, hogy a használt lakások piacán fellendülést hozhat a 2021. január elsejétől igényelhető otthonfelújítási támogatás. Közben már azért erről is kiderült, hogy a támogatás maximális összegét csak az kapja meg, aki el tudja számolni a felújításra költött összeg fleét munkadíjként. Visszatérítésnél ugyanis 50-50 százalékos szabály vonatkozik az anyagköltségre és a munkadíjra a visszatérítésnél, viszont ha nem egyenlő a két összeg, akkor a kisebbet veszik alapul, és annak a kétszeresét adják.

Tehát hiába 3 millió forint az elméleti maximum, ha például valaki 4 millió forintot költ burkolólapokra és 1 milliót a kivitelezésre, összesen 2 millió forintnyi támogatás visszatérítésére számíthat.

Ezt azért is fontos észben tartani, mert így például ha az ember maga végezné el a munkát, és csak anyagra költene, akkor nem kap semmit – derítette ki tavaly év végén az RTL Klub.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!