Fellendülést hozhat a használt lakások piacán az otthonfelújítási támogatás

2020. október 14. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hozzájárulhat a lakásállomány állapotának javulásához, és a használt lakások piacán is hozhat fellendülést az otthonfelújítási támogatás, amely a kormány tervei szerint 2021. januártól indul – írja az MTI Ingatlan.com közleménye nyomán.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán jelentette be, hogy a legalább egy gyereket nevelő családoktól otthonuk felújítási költségeinek felét januártól átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a program többféle élethelyzetben is segíthet, lehetőséget adhat például azoknak a gyereket nevelő családoknak is, akik eddig azért halogatták az esetleges költözést, mert csak az olcsóbb, felújítandó lakásokra volt elegendő pénzük. A programnak köszönhetően viszont a megvásárolt lakást állami támogatás felhasználásával a saját igényeik szerint korszerűsíthetik.

A program azok figyelmét is felkeltheti, akik eddig azért nem kezdtek bele az energetikai rendszert is érintő felújításba, mert csak a szükséges összeg egy része állt rendelkezésre. Balogh László ugyanakkor hozzátette, hogy az állami támogatások eddigi gyakorlata alapján feltehetően a számlák alapján az állam utólag fizet az érintetteknek.

A közlemény szerint a lakásfelújítások szükségességét mutatja, hogy a Miniszterelnökség építésügyi háttérszervezete, a Lechner Tudásközpont statisztikái szerint tavaly több mint 150 ezer energiatanúsítványt adtak ki lakásokra és szállásjellegű épületekre, és ezek 41 százaléka az átlagosnál rosszabb állapotú volt.

Ezen felül arra is rámutattak, hogy a felújítottként eladásra kínált budapesti lakások átlagos négyzetméterára 750 ezer forint, míg a felújítandóké 634 ezer, Debrecenben 11 százalék, Kecskeméten 15 százalék a különbség a felújított és a felújítandó lakások ára között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!