Ha valaki saját kezűleg újítaná fel otthonát, arra nem jár az állami támogatás

2020. december 15. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kapja meg a maximális összeget az, aki igénybe venné a családosoknak szóló állami lakásfelújítási támogatást, de nem tudja elszámolni a felújításra költött összeg felét munkadíjként – derül ki az RTL Klub riportjából, amit az államkincstár honlapján megjelent tájékoztatásra alapoznak. Ebből kiderül, hogy 50-50 százalékos szabály vonatkozik az anyagköltségre és a munkadíjra a visszatérítésnél, viszont ha nem egyenlő a két összeg, akkor a kisebbet veszik alapul, és annak a kétszeresét adják.

Tehát hiába 3 millió forint az elméleti maximum, ha például valaki 4 millió forintot költ burkolólapokra és 1 milliót a kivitelezésre, összesen 2 millió forintnyi támogatás visszatérítésére számíthat.

Ezt azért is fontos észben tartani, mert így például ha az ember maga végezné el a munkát, és csak anyagra költene, akkor nem kap semmit. Ha ez nem tervezetten alakulna így, hanem például azért, mert a munkaerőhiány miatt nem talál elérhető áron mestert, akkor sincs ez másképp, ezért aztán érdemes idejében hozzálátni a kivitelező megkereséséhez, és leszerződni vele. A műsorban megszólaltatott szakértő szerint aki jövő áprilisban szeretne felújítani, az jobb, ha még idén megállapodik a felújítóbrigáddal, mert a támogatás miatt nagy tolongásra lehet számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!