Ki kell vonni a forgalomból azokat a termékeket, amik műanyagot és bambuszt tartalmaznak, és élelmiszerrel érintkeznek

2021. január 20. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első negyedév végéig biztosít türelmi időt, utána azonban fokozottan ellenőrzi és szankcionálja a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal azokat a forgalmazókat, akik bambuszból és műanyagból készült olyan termékeket forgalmaznak, amik élelmiszerrel érintkeznek.

A döntés azután érkezett, hogy az Európai Unió tagállamaiban betiltották ezeket a termékeket, mivel az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerében (RASFF) szinte mindennaposak a hozzájuk kapcsolódó bejelentések és hatósági intézkedések, ugyanis a melamin és a formaldehid együttes kioldódása sok esetben jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt határértéket.

A közlemény szerint az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező tárgyat forgalmaznak, amelyek műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más „természetes alapú” anyag hozzáadásával készülnek. Példaként merőkanalakat, evőeszközöket, tányérokat, hordozható poharakat említettek.

Az MTI híre szerint a műanyag alkotóelemhez engedélyezetten hozzáadható anyagokról külön uniós jegyzék van, a bambusz azonban, több más növényi alapanyaghoz hasonlóan, ezen a listán nem szerepel. Ezért minden, műanyag és „nem listás” (növényi) összetevő keverékéből álló termék – az összetevők arányától függetlenül – jelenleg is illegálisan van a piacon.

A Nébih a termékek haladéktalan kivonására hívta fel a forgalmazók figyelmét. A rendelkezés az Európai Unió teljes területén kötelező érvényű, ezért a vonatkozó termékek forgalmazását Magyarországon és minden más uniós tagállamban is be kell szüntetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!