Novák: Egy év alatt kell végezniük otthonuk felújításával a hitelt felvevőknek ahhoz, hogy támogatást is kapjanak

2020. december 21. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az otthonfelújítási hitelt felvevőknek egy évük lesz arra, hogy a támogatásra benyújtsák a számlákat – derült ki a Novák Katalin hétfői Facebook-videójából.

Február 1-től otthonfelújítási kölcsönt kínálnak azoknak, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak. Ez egy maximum 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű, maximum 3%-os kamatozású kölcsön, amit bankban lehet majd igényelni.

A családügyi miniszter ezzel kapcsolatban jelentette be azt, hogy az igénylőknek egy évük lesz arra a hitelfelvételt követően, hogy benyújtsák az otthonfelújítási támogatásra is az igényüket,

egy éven belül kell tehát beadni a számlákat az elkészült felújításról.

A támogatás igénylésekor a Magyar Államkincstár is megvizsgálja, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra, vagyis kétszer, a hitelfelvételkor és a támogatás igénylésekor is meg kell felelni a feltételeknek (pl. legalább egy nevelt gyerek, legalább egyéves tb-jogviszony).

A kifizetett költségek maximum 50 százaléka, legfeljebb 3 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás, ami automatikusan csökkenti a hitel összegét. 6 milliós hitel és a legnagyobb összegű támogatás esetén ez átlagosan 30 ezer forint körüli törlesztőrészletet jelent majd – mondta Novák.

Érdemes idejében hozzálátni a kivitelező megkereséséhez

Korábban megírtuk, hogy nem kapja meg a maximális összeget az, aki igénybe venné lakásfelújítási támogatást, de nem tudja elszámolni a felújításra költött összeg felét munkadíjként. 50-50 százalékos szabály vonatkozik az anyagköltségre és a munkadíjra a visszatérítésnél, viszont ha nem egyenlő a két összeg, akkor a kisebbet veszik alapul, és annak a kétszeresét adják.

Tehát hiába 3 millió forint az elméleti maximum, ha például valaki 4 millió forintot költ burkolólapokra és 1 milliót a kivitelezésre, összesen 2 millió forintnyi támogatás visszatérítésére számíthat.

Ezt azért is fontos észben tartani, mert így például ha az ember maga végezné el a munkát, és csak anyagra költene, akkor nem kap semmit. Ha ez nem tervezetten alakulna így, hanem például azért, mert a munkaerőhiány miatt nem talál elérhető áron mestert, akkor sincs ez másképp, ezért aztán érdemes idejében hozzálátni a kivitelező megkereséséhez, és leszerződni vele.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!