Barna Zsolt lett az MKB Bank új vezérigazgatója

2020. december 14. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az MKB Bank Nyrt. rendkívüli, december 14-i közgyűlésén Barna Zsoltot választották meg a bank új vezérigazgatójának – írja az MKB a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közgyűlési döntés szerint Barna Zsolt az igazgatóság belső tagja lett, és 2021. január 1-jétől 5 évre az elnöke lesz. A megválasztásához még a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyére is szükség lesz. A közgyűlés jóváhagyta Balog Ádám elnök-vezérigazgató munkaviszonyának 2020. december 31. napjával, de legkésőbb 2021. március elsejétől közös megegyezéssel történő megszűnését.

Balog az MTI-vel hétfőn közölte, hogy 2015-ben a több mint 60 éve működő MKB Bank reorganizációjának levezénylésére kapott megbízást. A bank köré napjainkra komplex pénzügyi csoportot építettek fel, a vállalat 2016-os 37 milliárd forintnyi értéke az idei év közepére 237 milliárd forintra nőtt. A reorganizáció évről évre javuló üzleti eredmények mellett sikeresen megvalósult. „Vállalásomat teljesítettem, a feladatot elvégeztem” – írja a távozó elnök-vezérigazgató.

Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója az MKB Bank Nyrt. tőzsdére lépése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2019. június 17-én – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója az MKB Bank Nyrt. tőzsdére lépése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2019. június 17-én – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Balog Ádám november közepén mondott le tisztségéről, mert az egyik igazgatósági tagja lesz a Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport egyesítésére létrehozott Magyar Bankholding Zrt.-nek. Az MKB Bank Nyrt. részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik. A szakember kacskaringós pályájáról és a bankot érintő változásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az MKB csoport 2020 harmadik negyedévében 15,5 milliárd forint, az első három negyedévben 22,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, mindkét mutató hozzávetőleg 30 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A csoport nettó kamateredménye 9,3 milliárd forint, nettó jutalékeredménye 5,8 milliárd forint volt július-szeptemberben. A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg szeptember végén 2399 milliárd forintot tett ki, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!