Távozik Balog Ádám, az MKB elnöke

2020. november 13. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vajon merre folytatja a pályáját az MKB távozó elnök-vezérigazgatója, az Opus alelnöke?

Az MKB péntek délutáni bejelentése alapján év végével távozik posztjáról Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Amennyiben eddig az időpontig a bank közgyűlése által megválasztott új igazgatósági elnök megválasztása nem hatályosul, úgy az új elnök tisztsége kezdőnapjával, de legkésőbb 2021. március 1-ig marad a helyén.

Balog Ádám távozása annyiban már benne volt a levegőben, hogy korábban az hírlett a piacon, hogy amennyiben beindul a bankholding-projekt, ott a vezérigazgató már nem lesz „másodhegedűs”, az önálló MKB vezetését viszi, de ha már közös lesz a bank, akkor abban legfeljebb csak testületi (igazgatósági) posztot vállal.

A szakember kacskaringós pályát futott be az MKB élén. Oda még az MNB alelnöki posztjáról érkezett, ha tetszik Matolcsy György jegybankelnök bizalmi embereként, megelőzve a posztra vélhetően szintén aspiráló Nagy Mártont. A bankot kezdetben tulajdonló Szemerey Tamás és Mészáros Lőrinc féle két befektetői kör közül előbbihez jobban kötődött, amikor például a cégvezető átmenetileg tulajdont is szerezhetett az MKB-ban, azt Szemereyvel boltolta le.

(Ide kattintva olvashatók legfrissebb cikkeink!)

Aztán a közös munka során fordult a kocka, Balog Ádám egyrészt jól teljesített, másrészt jó kapcsolatba került a Mészáros-családdal, mind Mészáros Lőrinccel, mind Mészáros Beával, viszont ez némileg távolodást is jelentett az MNB-s vezetőktől. Amikor a bankholding ötlete már elérhető közelségbe került, egy ideig úgy tűnt, hogy Vida József és Balog Ádám egyenlő eséllyel száll ringbe az első számú pozícióért, de azt első körben végül Vida József szerezte meg, akinek a takarékos világból bőven volt integrációs tapasztalata (azóta már Vidát is beelőzte Barna Zsolt).

Ám Mészáros Lőrinc bizalma Balog felé töretlen maradt, így Balog Ádám felkérést kapott az Opus Global alelnöki posztjára, ha vállalja, talán az első számú posztot is megkapja, de azt végül az MKB-s beosztottja, Dzsubák Attila nyerte el. Gyakorlatilag az történt, hogy Mészáros a „takarékos” embereket, Vida Józsefet és Gál Miklóst a bankholding és az MTB (Takarékinfo) irányába terelte, az MKB-s vezetőket pedig az ipari holdingba (Opus). Ekkor már lehetett tudni, hogy Balog Ádámnak hosszabb távú operatív elképelései nem lesznek az MKB-nál, de a bejelentés így is meglepő.

Szakmai ténykedéséről összességében elmondható, hogy 2016-ban egy a sallangoktól megtisztított bankot 37 milliárd forintért értékesített az állam, most a bankholdingba már 237 milliárd forintos áron került be az MKB. Hogy Balog Ádám munkáját dicséri a hatszoros értéknövekedés, vagy anno az állam rossz áron szállt ki a privatizáció során? Mindkét értelmezésnek van helye, az MKB kapott állami feladatokat, részt vehetett szép nyereséget hozó egyedi üzletekben, de Balog Ádám mindenképpen jó munkát végzett. Ahogy egyik kollégája mondta, nagyon kemény vezető volt, rengeteg személycsere is jellemezte a bankot, de például a covid idején egészen dicséretes határozottsággal védte a kollégák egészségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!