Karácsony: Ha az állam folytatja kicsinyes bosszúját Budapest ellen, a következmények beláthatatlanok lesznek

2020. október 08. – 10:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Van pénz a turizmus támogatását célzó Kisfaludy-programban, csak éppen nem oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá. Például, jelen állás szerint Budapestre egy árva fitying sem” – így kezdi csütörtöki Facebook-posztját a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség magyarázata szerint azért nem jut pénz Budapestre, mert arra számítottak, hogy a fővárosban áll helyre leggyorsabban a turizmus. „Finoman szólva tévedtek, hiszen a belföldi turizmus motorjai éppen a budapestiek, így nyáron csak a vidék jutott egy kis levegőhöz. De vannak a programnak nyertesei, mégpedig a szokásos kör: a miniszterelnök barátai és üzletfelei, no meg a méltatlanul elhanyagolt Felcsút. A kormányzat a bajban újra a szerencsések mellé áll és azokat hagyja az út szélén, akiknek igazán szüksége lenne a segítségre” – írta.

(Kattintson ide a legfrissebb hírekért!)

Karácsony felidézte, hogy a Főváros Közgyűlés szeptemberi ülésén döntött Budapest turizmustámogató programjának elfogadásáról, de úgy véli, kormányzati segítség nélkül ez a fontos ágazat nem tud talpra állni. „Ha az állam folytatja kicsinyes bosszúját Budapest ellen, a következmények beláthatatlanok lesznek” – zárul a bejegyzés.

A Telex is foglalkozott már a budapesti turizmus rendkívül mostoha helyzetével, elemző cikkünkben többek között arról írtunk, hogy a turizmusból élő budapesti cégek helyzete annyira aggasztó, hogy az ágazati szereplők és lobbiszervezetek szerint ha nem érkezik sürgősen állami segítség, tömeges csődökkel, a turisztikai munkaerő kétharmadának hosszú távú elvesztésével kell számolni.

Kitértünk arra is, hogy a nemzetközi idegenforgalom átmeneti kiszenvedése nem csak a szűken értelmezett turisztikai cégeket érinti: a budapesti csúcsgasztrótól kezdve a belvárosi üzleteken át a kocsma- és klubéletig sok mindent visszahúz, a negatív hatások időben jóval túlnyúlhatnak a mostani járványon. Már most sok vállalkozás a végét járja, pedig a neheze még hátravan. A kormány egyelőre nem lép, hanem a fővárosra mutogat, és több tízmilliárdos rendelkezésre álló keretet emleget. A témával foglalkozó részletes cikkünket itt érheti el.

Fidesz: Mi az adómérséklési javaslatokat támogatjuk

„A baloldali kormányok és a városvezetések módszertana nem változott. Gazdasági válság idején a gazdasági szereplők terheinek csökkentése helyett csak adóemelésben tudnak gondolkodni! Ezt az egyetlen válságkezelési megoldást ismerik. Pedig a vállalkozások életben tartása érdekében, pont ilyen időszakokban kell csökkenteni az adóterheket. Mi az adómérséklési javaslatokat támogatjuk” – közölte a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja csütörtökön.

„Az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy a főpolgármester gőgös ellenállást tanúsított minden segítő javaslattal szemben. És persze most bejelenti a tőlük megszokott adóemelést” – írták. A Fidesz ezzel Karácsony szerdai bejelentésére reagált, a főpolgármester ugyanis újraindítási adóval pótolná a járvány okozta súlyos veszteségeket. A főként az iparűzésiadó-bevétel és a közösségi közlekedés bevételkiesése miatt keletkező veszteségeket Karácsony koncepciója szerint úgy pótolnák, hogy az 5 milliárd forintot elérő iparűzésiadó-alappal bíró cégek esetében átmenetileg fél százalékkal növelnék az iparűzési adót, amíg ki nem jut a város a válságból. Karácsony közölte, ez tulajdonképpen egy válságkezelő program, ami azokat a szektorokat érinti, amiket nem viselt meg annyira a járvány. Az erről szóló cikkünk itt érhető el.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!