El a kezekkel a sajtótól! Támogatás!

Ugyanúgy öt perc a házi csokoládépuding, mint a zacskós, csak jobb

2025. március 23. – 11:26

Ugyanúgy öt perc a házi csokoládépuding, mint a zacskós, csak jobb
Csokipuding: 5 perc, pár alapanyag, zacskó nélkül – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

763

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek néha tele vannak adalékanyagokkal és annyi folyamaton mentek át, hogy soha nem ismernének rá a saját őseik se, ilyen például a puffasztott gabonapehely és sok más népszerű termék. Sorozatunkban ezekre mutatunk alternatívákat. A pudingok valamelyest különböznek a többi ultrafeldolgozott terméktől, hiszen ha zacskós porból készülnek, valójában semmi extra ijesztő adalék nincs bennük. A legtöbb puding összetevői (ízesítéstől függően, most vegyük a csokoládés verziókat): kukoricakeményítő, zsírszegény kakaópor, étkezési só, aroma. Néhány pudingpor ennél rosszabbul jár, és kerül bele emulgeálószer, sok színezék és még több aroma.

A lényeg viszont, hogy a pudingok két fő alapanyagból állnak: tejből és étkezési keményítőből. Utóbbit nagy kiszerelésben lehet kapni, így sokkal olcsóbb, mintha kis zacskóban, némi ízesítőanyaggal megtolva vesszük meg, hiszen a pudingporok ebből állnak. A keményítő mennyiségét így lehet tetszés szerint állítgatni. Ha valaki nagyon lágy állagra vágyik, használjon kevesebbet, ha pedig a merev puding a kedvence, tegyen bele többet. Vannak persze a tojással, tejszínnel, vajjal és egyebekkel gazdagított krémek, de azok nem pudingok.

Ha nem is a pudingporos megoldások felől, hanem a kész, poharas pudingok irányából nézzük a házi pudingfőzés előnyeit, még messzebb jutunk, hiszen ezek még drágábbak, még több adalékanyag van bennük, csomó hulladékot termelnek, és még csak nem is annyira jó az ízük.

A házi csokoládépudingnak egészségtudatos vetülete nincs, hiszen egy desszertről van szó, tehát főleg abban segít, hogy ne csináljanak hülyét belőlünk, meg persze ezerszer, de tényleg sokkal finomabb. Minél jobb a csokoládé és a kakaópor, annál jobb lesz.

Házi csokoládépuding

A házi puding állaga preferencia szerint állítható – Fotó: Ács Bori / Telex
A házi puding állaga preferencia szerint állítható – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok (5 pici adaghoz):

  • 3,5 dl teljes tej
  • 10 gramm zsíros, édesítetlen kakaópor
  • 15 gramm étkezési keményítő (lehet kevesebb, ha valaki folyósabban szereti)
  • 30 gramm cukor (lehet kevesebb, több)
  • egy tábla étcsokoládé (100 gramm)

Előkészítek öt kis bögrét, tálkát, a csokoládét felaprítom, félreteszem.

A kakaóport, a keményítőt és a cukrot egy kis lábosba teszem, és egy löttyintésnyi tejjel, kézi habverővel simára keverem, majd állandó keverés mellett felöntöm a maradék tejjel. Lassan, kevergetve melegíteni kezdem, és nagyon figyelek, mert pár perc múlva elkezd sűrűsödni. Forralni nem kell, ebben a pillanatban el kell zárni alatta a lángot és belekeverni a felaprított csokoládét és a sót. Ha sima, lágy állagú lett, már lehet is kis poharakba vagy tálkákba önteni. Aki nem szereti a tetején képződő hártyát, gyorsan fedje le valamivel őket. Ha lehűltek, lehet őket tálalni, azt már nem is mondom, hogy meggybefőtt vagy tejszínhab, vagy mindkettő nagyon jó hozzá.

Feldolgozott helyett házit sorozatunk korábbi részei:

Instant leves, kakaós müzli

Vágólapra másolva
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!