Feldolgozott helyett házit: a legegyszerűbb müzliszelet
2025. március 2. – 14:36

Sorozatunkban nekimegyünk az ultrafeldolgozott élelmiszereknek, és azokat a termékeket próbáljuk meg házilag előállítani, amelyek annyira népszerűek, hogy mi is sokkal gyakrabban fogyasztjuk őket, mint kellene. A csokis gabonapelyhek és instant levesek után most a müzliszeletekről van szó, amelyek talán a leggyakrabban félreértett termékek a nassolnivalós polcokon. A müzliről kapásból az egészséges élelmiszerre asszociálunk, amelyet aztán szépen hajlamosak vagyunk össze is mosni a fogyókúrás élelmiszer fogalmával, pedig itt messze nem erről van szó.
A müzliszeletek lehetnek táplálóbbak mondjuk egy sima csokoládénál, de kalóriatartalmuk a sok mag, aszalt gyümölcs, gabona miatt még akkor is mindenképp magas, ha nincsenek túlcukrozva, márpedig a legtöbbször éppen ez a helyzet. Ha viszont sikerült olyat találni, amiben a legtöbb összetevőt egészben hagyták, ezek az összetevők pedig teljes értékű gabonák (tehát nem puffasztottak), magok és gyümölcsök, akkor tényleg sokkal táplálóbb választásnak bizonyulnak egy csokinál.
Még ennél is jobb a házi verzió, akkor is, ha cukormentesre lehozni szinte lehetetlen is, mert a müzliszeletek eredeti építőanyagai a müzli összetevőin túl a méz és valamilyen zsiradék, lehet olaj vagy vaj, esetleg mogyoróvaj, most épp ez utóbbit alkalmaztam. Tulajdonképpen egy fogható, szeletelhető müzli felépítése itt a cél, olyan esetekre, amikor nincs idő és megfelelő helyzet a kanalazáshoz.
Házi müzliszelet
Alapanyagok:
- 100 gramm méz
- 90 gramm mogyoróvaj
- 1 db banán
- 120 gramm mandula/mogyoró/tökmag/napraforgómag (egyik vagy mix)
- 250 gramm zabpehely
- negyed teáskanál só
- 100 gramm aszalt gyümölcs (mazsola, aszalt barack/szilva apróra vágva)
Egy téglalap alakú, kb. 35-ször 25 centis formát kibélelek sütőpapírral. A nagyobb aszalt gyümölcsöket, magokat kissé összevágom, de nem kell finomra, csak hogy ne bontsák meg majd a szeletek összetartozását. Egy nagy és mély serpenyőbe teszem a mogyoróvajat, a mézet és a villával összetört banánt, kevergetve felmelegítem, elzárom alatta a lángot és belekeverem a magokat, a zabpelyhet, a sót és az aszalt gyümölcsöket. Nagyon alaposan elkeverem, egészen addig, míg a nedves keverék egyenletesen be nem fedi a szárazat. A keveréket a formába öntöm, és nagyon alaposan, szorosan és egyenletesen lenyomkodom. Ez a rész iszonyú fontos, ezen múlik, granola vagy szelet lesz-e a végeredmény. A sütőt előmelegítem 180 fokon, és kb. 20 percig sütöm, míg színt nem kap. Itt jön a másik kulcsmozzanat: teljesen hagyom kihűlni, nem langyosra, hidegre, és csak aztán szeletelem, különben – szétesik.