Különleges gombát szereztem, most mit kezdjek vele?

2023. október 26. – 16:09

Különleges gombát szereztem, most mit kezdjek vele?

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdei gombák olyan ízekkel és illatokkal rendelkeznek, hogy a zöldségek és húsok mellett külön kategóriát képeznek. Ez nem csak az ízükre, a rendszertani besorolásukra is igaz, hiszen se nem állatok, se nem növények. Nem csak leveseknek adnak erős aromákat, de egy sima rántotta vagy pirítós is dimenzióváltáson esik át a segítségükkel.

A boltok alapanyagkészlete néha a konyhai tudományunkat is behatárolja: hiába látunk meg valami érdekesebb és különlegesebb holmit a piacon, nem tudjuk, mit kezdjünk vele. Így van ez a gombával is: csiperkén szocializálódtunk, és ha megcsap az erdei gomba illata, tudjuk, hogy muszáj venni belőle – csak azt nem, hogy aztán mibe tegyük és hogyan, meg mivel.

Rókagomba – Fotó: Ács Bori / Telex
Rókagomba – Fotó: Ács Bori / Telex

Vannak csodálatos változások Budapesten, az egyik ilyen, hogy egyre több erdei gombát árusító boltot találni a piacokon, ahol a puccos vargányától az őzlábgombán át néha olyan különlegességeket is lehet szerezni, mint a trombitagomba vagy a rókagomba. Ne riasszon vissza a kilós ár, ezekből a gombákból nem igazán kell sok egy ételbe ahhoz, hogy feldobjon egy tésztát, rizottót, húsos ragut, sült csirkét, vagy akár egy sima pirítóst. Teljesen kezdők simán dobják vaj és fokhagyma társaságában serpenyőbe, és pirítsák meg pár perc alatt, egyék tojással, kenyérrel, puliszkával. Néha ennyi is elég a boldogsághoz, de aki továbblépne, annak sem kell túl bonyolultnak mutatványt előadnia.

Most a heuréka felkiáltások közepette beszerzett rókagombát egy szezontársával, sütőtökkel párosítottam, méghozzá hokkaidóval, ami éppen tölthető méretű. Bármilyen más sütőtökkel is meg lehet csinálni ugyanezt, csak figyelni kell a sütési idők közti különbségekre: a vajtök hamarabb puhul, mint a szürke héjú vagy a hokkaido. Ez remekül variálható recept, akinek hiányzik belőle, tegyen bele darált húst, akinek nem, de laktatóbbá alakítaná, adjon hozzá főtt lencsét, bulgurt vagy más hüvelyest és/vagy gabonát. Még a mandula is cserélhető dióra, ha valakinek az esik épp kézre. Az egészen meg is lehet fordítani, és a mandulás-rókagombás tölteléket csirkébe tölteni. Sőt, nem csak vargányával, más gombákkal is működik, csak erdei legyen.

Rókagombával töltött sütőtök

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • egy kisebb darab sütőtök (a képen hokkaido, kb egy kilós)
  • egy evőkanál olaj
  • egy evőkanál vaj
  • egy gerezd fokhagyma
  • 200 gramm rókagomba
  • só, bors, friss kakukkfű vagy petrezselyem
  • egy szelet kenyér
  • egy nagyobb maréknyi mandula

A sütőtököt félbevágom, kikanalazom a magjait, lekenem egy kis olajjal, sózom, borsozom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és 200 fokosra előmelegített sütőben puhára sütöm.

Amíg sül, egy serpenyőben felolvasztom a vajat, beledobom a felaprított fokhagymát és a feldarabolt gombát, sózom, borsozom, adok hozzá kakukkfüvet. Pár perc alatt megpirítom őket, belemorzsolom a kenyeret és a durvára vágott mandulát. Az egészet átkeverem, majd ha a tök megpuhult, a két fél mélyedéseiben osztom szét a tölteléket, kissé belenyomkodom. Visszateszem a sütőbe, és további 20 percig sütöm őket együtt.

Egyéb gombás ötletek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!