Először lett vadkovászos az év kenyere

2023. augusztus 1. – 18:28

Először lett vadkovászos az év kenyere
Az év kenyere 2023-ban – Forrás: Heim Sütöde

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország leghivatalosabb pékversenyén 2023-ban lett először Szent István kenyere egy vadkovászos kenyér, korábban ezt a címet csak élesztős kovásszal készült kenyerek kapták. Ez pedig óriási változás és nagy lépés lehet afelé, hogy egyre szélesebb körben elérhető legyen az igazán jó minőségű kenyér. Az év kenyere címet elnyert vadkovászos kenyeret a Heim Sütöde készítette, Heim Endre mesélt nekünk a versenyről és arról, mit is jelent számára ez az elismerés.

A Magyar Pékszövetség minden augusztusban versenyt hirdet, melynek során kiválasztják az év kenyerét. A Magyarország Tortája díjjal együtt ma hirdették ki a győzteseket: három kategóriában lehetett indulni, kétfordulós volt a verseny. A Magyarország Innovatív Kenyere 2023 címet a balmazújvárosi Balmoz-Sütöde négyféle lisztből, kovásszal készült Aranymetszés kenyere nyerte. Új kategória volt a sétálós sütemény, amelynek lényege, hogy öltönyben, menet közben is fogyasztható terméket hozzanak létre. Ez utóbbit a Szinobor Kft. Málnás-pisztáciás pékfagylaltja nyerte. A legtöbb megkötés a Szent István napi kenyér kategóriát érintette, itt csak búzakenyerek indulhattak.

Ezt a címet 13 éve, mióta a Pékszövetség a versenyt hirdeti, először nyerte el egy vadkovászos kenyér.

A Szent István napi kenyeret augusztus 19-én a Várkert bazárban mutatják be. Fontos következménye annak, hogy egy kenyér megkapja az év kenyere címet az is, hogy minden olyan pékség, aki pályázik rá, hogy elkészíthesse, annak átadják a receptúrát, így országszerte megjelenhet a pékségekben – csakúgy, ahogy az a Magyarország Tortája esetében is történik.

A bolti rossz, de egyre több a kézműves

Miközben ezen a versenyen sok éve nagyobb pékségek élesztővel készült kenyerei versenyeztek és nyertek díjakat, nyolc éve minden évben megrendezik a Kenyérlelke fesztivált is, amely a hazai kézműves pékek és vadkovászos kenyerek versenye. Körülbelül ezzel a versennyel egyidőben kezdtek el működni az első kézműves pékségek Magyarországon, a mozgalom hatására egyre többfelé kapni természetes eljárással, lassú kelesztéssel készülő kenyereket, míg a nagyobb boltokban, szupermarketekben és az országos pékhálózatokban zömmel élesztős kenyereket lehet találni.

Arról, hogy miért romlanak meg, száradnak ki gyorsan az élesztős kenyerek, és miért egészségesebb és finomabb a vadkovásszal készült kenyér, itt írtunk bővebben. A kovászos kenyér hátránya viszont, hogy nehezen kontrollálható a gyártása, ezért nehéz kiszámíthatóan nagy mennyiséget előállítani belőle – ezzel a nehézséggel szállt szembe a Pano. Egy olyan kenyérüzemet hoztak létre, ami ipari mennyiségben állít elő vadkovászos kenyeret – itt írtunk róluk bővebben.

A Szent István napi kenyér kategória nyertesét, Heim Endrét arról kérdeztük, hogyan lehetséges, hogy ilyen hosszú idő után először végre megmozdult valami a pékszakmában. Szerinte az a hit él a köztudatban, hogy a vadkovászos érlelés technikája az olyan nagyméretű pékségekben, mint amilyen az övék is, nem valósítható meg. A másik gond, hogy az év kenyerének receptjét minden olyan pékségnek át kell adni, amelyik jelentkezik a szövetségnél, hogy aztán polcára tehesse a saját Szent István napi kenyerét úgy, hogy ráteszi a jelzésértékű szalagot. A Heim sütöde által készített kenyér elkészítési módja viszont nem adható át úgy, mint egy élesztős kenyér receptje – magyarázza Heim Endre. „Aki még nem gyártott azelőtt vadkovászos kenyeret, annak lehetetlen csak úgy elküldeni emailben ennek a receptjét. Tehát fel kell majd ajánlanom, hogy személyesen tanítsam be a kenyerünk elkészítésének technikáját mindenkinek, aki majd pályázik annak legyártására – aminek állok elébe.”

A versenynek komoly előírásai voltak: a Szent István napi kenyér például csak hazai alapanyagokból, gabonaőrleményből készülhet, kétféle liszt kerülhet bele és meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Fontos, hogy „hagyományos kovász felhasználásával” készüljön – ez azonban nem feltétlenül jelent vadkovászt, csak egy előtésztát, ami akár élesztős is lehet. Az innovatív kategóriánál már rugalmasabbak voltak a szabályok, ott többféle alapanyaggal, ízben készülhetnek kenyerek, sokan batátát, magokat, különleges ízű cipókat neveznek ebben a kategóriában.

A Heim pékségben amúgy élesztős kenyerek is sülnek, amelyek már szintén lassabb érleléssel, 24 órás kelesztéssel készülnek. Ez azonban Heim Endre szerint nagy hűtőkapacitást igényel, de ő nagyon szeretne egyre erősebben közelíteni a vadkovászos technológia felé, mert amint mondja, „szerelmese” a kovászos kenyérnek. „Semmivel sem hasonlítható össze, amilyen ízélményt és fogyaszthatóságot ad” – mondta. Szerinte annyira más az élesztős és a vadkovászos kenyér, hogy külön kategóriában kellene indulniuk, nem versenyezhetnek egymással. Ennek ellenére ő továbbra is indulna élesztős kenyérrel is a versenyen.

Szerinte lassan, de egyre láthatóbban növekszik az igény ezekre a kenyerekre. Egyre jobban szeretik a vadkovászos kenyeret, de még mindig nagyon kevesen ismerik. „Van egy vadkovászunk, amit naponta etetünk moderált körülmények között, ugyanott és ugyanakkor. A kovász nagyon érzékeny a savanyodásra, ezért van erre szükség. A vadkovászos kenyér csak spontán kialakult kovászt tartalmaz, már feldolgozásnál is hosszú pihentetést kap, és utána is hűtőben, lassan kel. Ettől sokkal jobban eltartható és a héja is ropogósabb, nagyon jó a gyomornak is. Már nem a kenyeret esszük a gulyásleveshez, hanem a levest a finom kenyérhez, annyira elviheti a kedvenc ételünktől a showt” – mondta.

A győztes kenyérhez egy különleges lisztfajtát használtak – 75 százalékban durumliszt került bele, ennek magasabb a fehérjetartalma, és ettől kicsit sárgásabb, világosabb, kalácsosabb lett, így közelebb áll ahhoz, amit az emberek megszoktak. Egy lágyabb ízű kenyér, ezért ha valakinek vad a sötét vadkovászos, akkor ez lehet a belépő ebbe a világba. Nem csak a Heim Pékség jelentkezett amúgy a versenyre vadkovászos kenyérrel, egyre több nagyobb pékség próbálkozik ezzel a technikával. Olyannyira, hogy a zsűri fontolgatja, hogy jövőre külön kategóriát nyitnak ezeknek a természetes eljárással készült kenyereknek.

Heim szerint nem az a fontos, hogy az ő pékségük nyert, hanem az, hogy a vadkovászos technológia kapott díjat, és egyre szélesebb körben lesz elismert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!