Michael Jackson egy drogbáró személyes védelme alatt forgatta az egyik leghíresebb klipjét a riói gettóban

2024. április 25. – 05:01

Másolás

Vágólapra másolva

Gondoljunk bármit Michael Jackson viselt dolgairól, az őt körüllengő zaklatási és pedofilvádakról, az biztos, hogy zenében, popkultúrában megkerülhetetlen, amit letett az asztalra. Rengeteg hatalmas slágere és ikonikus videóklipje volt, utóbbiak közül az egyik leghíresebbről lesz most szó, ez az 1996-os They Don’t Care About Us, aminek két klipje is volt, az egyik ez:

A dal annak idején jókora viharokat kavart, mert Jackson eredetileg a diszkrimináció és a rasszizmus elleni kiállásnak szánta, de voltak a szövegben olyan részek is, amiket éppen hogy rasszistának és antiszemitának lehetett érteni – szóval mindenki talált benne megsértődnivalót. És ennek a tetejébe ott volt a klip, amit az Oscar-díjas rendező, Spike Lee álmodott meg, és részben Rio de Janeiro egyik hírhedt nyomornegyedében, a Santa Marta favellában készült.

A riói városvezetés nagy dilemmában volt, amikor befutott a rendezőtől a kérés, hogy Jackson forgatna a város legdurvább gettójában, ahová a rendőrök se nagyon merészkednek be. A város akkoriban éppen az olimpia és a futball-világbajnokság rendezésének gondolatával kacérkodott (végül jó pár sikertelen pályázat után mindkettő a 2010-es évek második felében jött össze), amit jó turistamágnesnek és városmarketingnek gondoltak.

Ezt pedig csúnyán oldalba rúgta volna, ha a világ legnagyobb popsztárja a sokmilliós nézettségű videóklipjében azt mutogatja, milyen nyomorúságos hely ez. Viszont az is elég kínos lett volna, ha azt mondják neki, hogy bocs, nem látunk itt szívesen. Végül azzal oldották meg a helyzetet, hogy biztonsági okokra hivatkozva utasították el a forgatási kérelmet, mondván, a rendőrség egyszerűen nem tudja szavatolni a stáb biztonságát az utcai bandák és a drogmaffia uralta negyedben.

Jackson és Lee nem hagyta annyiban a dolgot, és egy brazil filmestől, Kátia Lundtól kértek segítséget. Lund akkoriban éppen a riói rendőrség és a drogbandák közti háborúról szóló dokumentumfilmjén dolgozott, így voltak kapcsolatai és információi a favellák világáról. Az is a fülébe jutott, hogy a Santa Marta negyed ura, a Marcinho VP nevű drogbáró, történetesen Jackson nagy rajongója. Közvetítőkön keresztül kapcsolatba is lépett vele, és azt a választ kapta, hogy a maffiavezér megtiszteltetésnek venné, ha a popsztár a városában forgatna, és a szavát adja, hogy a favella a világ legbiztonságosabb helye lesz, míg Jacksonék ott vannak.

„Otthagyhatjátok az összes kamerátokat egy sikátor közepén éjszakára, plusz egymillió dollár készpénzt, senki sem fog egy ujjal se hozzányúlni”

– üzente a stábnak.

Végül a városvezetés is beadta a derekát, a stábnak tényleg a haja szála se görbült a forgatás alatt, a klip elkészült, és nagy sikert/botrányt aratott.

Pár hónap múlva Marcinho VP-t letartóztatták, és drogkereskedelem és gyilkosságra felbujtás miatt 36 év börtönbüntetésre ítélték, ma is rács mögött ül, elvileg 2032-ben szabadul. Kátia Lund az Isten városa című, brazil favellákban játszódó (Fernando Meirellesszel közösen rendezett) filmjével négy Oscar-jelölést gyűjtött be.

Santa Marta továbbra is elég durva hely, de az utóbbi években sokat fejlődött, sok épületben van már áram, csatornázás, és a speciális rendőri egység, az Unidade de Polícia Pacificadora ténykedésének köszönhetően visszaszorultak a drogbandák is. Turistáknak azért továbbra sem ajánlott arra sétálni.

(Források: Page Six, New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!