A Presley család átka

2024. január 26. – 04:59

A Presley család átka
Vernon, Elvis és Gladys Presley egy családi fotón 1956 körül – Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Presley család tragédiáit több teória is körüllengi. Az biztos, hogy Elvis hírnevének örökségével nehezen birkóztak meg a családtagjai is, a sikere komoly lelki terhet rótt lányára és unokáira is. A mentális betegségeken túl a szívelégtelenség is gyakori volt a családban.

Elvis Presley-nek már a születése is egybefonódott egy családi tragédiával, egypetéjű ikertestvére halva született. Huszonhárom évesen pedig elvesztette az anyját, ezt sosem tudta teljesen feldolgozni. Gladys Presley büszkén figyelte fia életpályájának mérföldköveit, de beárnyékolta örömét a folyamatos féltés, hogy fiát kiszipolyozza a zeneipar, és vagyonát kapzsi módon kezelik. A megérzése pontos volt, Elvis menedzsere, Tom Parker szokatlanul nagy részesedést követelt Elvis koncertjeinek és lemezeladásainak bevételéből, és súlyos betegen is munkára kényszerítette az énekest. Gladys Presley alkoholba fojtotta bánatát, ami májkárosodáshoz vezetett. Korai halálát részben a hepatitisznek tudják be, de szívelégtelenségben halt meg 46 évesen.

Gladys három testvére szintén a negyvenes éveiben halt meg szívbetegségben, illetve tüdőbetegség szövődményeiben. Sally Hoedel írt egy önéletrajzi könyvet Elvis Presleyről, ebben meglepő okokra vezette vissza a családban előforduló szív- és érrendszeri betegségeket. Eszerint az énekes anyai nagyanyjára, Doll Mansellre vezethető vissza, hogy genetikai rendellenesség is lehet a betegségek hátterében, hiszen unokatestvéréhez ment feleségül, így Elvis édesanyja, Gladys egy vérfertőző kapcsolatba született.

Elvis utolsó éveiben maga is önpusztító életet folytatott. 42 évesen érte a halál, szívrohamban halt meg. A laboreredmények kimutatták az erős függőséget okozó, fájdalomcsillapító hatású opioidok jelenlétét is a szervezetében. Volt felesége, Priscilla Presley azt állítja, hogy az énekes először a katonaság alatt találkozott az erős gyógyszerekkel, ezek segítették őt ébren tartani. Függőségét még inkább tetézte, hogy 1975 és 1977 között orvosa, George C. Nichopoulos 19 ezer adag gyógyszert írt fel neki. Elvis egy idő után nem tudott injekció és tabletta nélkül színpadra lépni és altatók nélkül elaludni. Később az orvost bíróság elé állították a váddal, hogy túlgyógyszerezi betegeit.

A Presley család, miután elkísérték a katonai eltávról visszautazó Elvist a buszhoz. Középen az énekes édesanyja, Gladys Presley sír – Fotó: Don Cravens / Getty Images
A Presley család, miután elkísérték a katonai eltávról visszautazó Elvist a buszhoz. Középen az énekes édesanyja, Gladys Presley sír – Fotó: Don Cravens / Getty Images

Priscillát akkor szemelte ki magának Elvis, amikor a nála tíz évvel fiatalabb lány még csak tizennégy éves volt. Az énekes később is előszeretettel udvarolt nála jóval fiatalabb lányoknak. Priscillával egy gyerekük született, Lisa Marie Presley. Priscilla életéből 2023-ban film is készült Sofia Coppola rendezésében, aki megmutatja, hogyan befolyásolja egy fiatal személyiség jellemfejlődését, ha egy nárcisztikus partner körül forog az élete. A filmet a hazai mozik 2024-ben mutatják be.

Elvist első sikerei után hamar bedarálta a szex, drog és rock and roll gépezete, és ezt leginkább lánya és felesége szenvedte meg. Lisa Marie négy éves volt, amikor szülei elváltak, így apja memphisi birtoka és anyja Los Angeles-i otthona között ingázott. Elvis ikonikus memphisi villája, Graceland ma is sok látogatót vonz, jelenleg Elvis legidősebb unokája, a modellként és színésznőként is ismert Riley Keough tulajdonában áll.

Lisa Marie nem sok időt tudott az apjával tölteni, többnyire csak aludni látta őt a nap nagy részében az éjszakai mulatozások miatt. Kilencéves volt, amikor Elvis meghalt, apja elvesztésének traumája pedig későbbi életére is hatással volt. Tizenhárom évesen már kábítószerezett, amiből tizennyolc évesen próbált először kiszakadni, ennek érdekében a szcientológiai egyháznál keresett segítséget. Kiskora óta énekelt, mégsem mert nyilvánosság elé lépni apja árnyéka miatt. Harmincas éveiben járt, amikor kiadta első albumát To Whom It May Concern címmel. A lemez sikeres lett, a Billboard 200-as toplistáján az ötödik helyig jutott 2003-ban, és Presley a Rolling Stone címlapjára is felkerült.

Szerelmi kapcsolatai szeszélyesek voltak, első házasságát Danny Keough énekessel kötötte. Ebből a házasságból született Riley Keough és Benjamin Keough. A rockzenésszel válásuk után is barátok maradtak, de három héttel a szakításuk után már Michael Jackson felesége volt. A sajtó hamar felkapta Lisa Marie Presley házasságát Jacksonnal, úgy vélték, hogy ez csak figyelemelterelés, mert pont akkoriban vádolták meg Jacksont szexuális zaklatással. Alig két évvel később tőle is elvált, és Nicolas Cage-hez ment feleségül. Pár hónapig tartott a házasság, ezt követően Michael Lockwood gitárossal házasodott meg, vele tíz évig alkottak egy párt, és ikreik születtek.

Egyetlen fia, Benjamin Keough is egész életében azzal küszködött, hogy nem tudta cipelni az „Elvis Presley unokája” címkéjét, nem mert zenei pályát választani a nagy nyomás miatt, így mély depresszió övezte életét. Huszonhét éves volt, amikor véget vetett az életének 2020-ban, halála megrázta anyját és testvéreit is.

Harper Vivienne Ann Lockwood, Lisa Marie Presley, Priscilla Presley, Riley Keough és Finley Aaron Love Lockwood 2022 június 21-én a hollywoodi TCL Chinese Theatre rendezvényén, ahol elhelyezték kézlenyomatukat – Fotó: Jon Kopaloff / Getty Images / AFP
Harper Vivienne Ann Lockwood, Lisa Marie Presley, Priscilla Presley, Riley Keough és Finley Aaron Love Lockwood 2022 június 21-én a hollywoodi TCL Chinese Theatre rendezvényén, ahol elhelyezték kézlenyomatukat – Fotó: Jon Kopaloff / Getty Images / AFP

Riley Keough próbálta az együtt töltött idővel enyhíteni anyja fájdalmát, de Lisa Marie Presley nem tudta feldolgozni ezt a veszteséget. Fia halála után három évvel, 2023-ban halt meg, halálát bélelzáródás okozta, ami egy évekkel korábban elvégzett súlycsökkentő műtét szövődményeként alakult ki.

Lisa Marie Presley 2016-ban módosította a végrendeletét, amelyben gyerekeit, Riley és Benjamin Keough-t tette meg hagyatékának kezelőivé. A végrendeletet Priscilla Presley a lánya halála után megtámadta, mondván, ő nem tudott a módosításokról. Végül Riley megegyezett nagyanyjával, az ő tulajdonában van Graceland, Priscilla pedig havi fizetést kap a vagyonkezelésben betöltött szerepéért, illetve engedélyt kapott, hogy volt férje mellé temetkezhet.

A Presley család történetét tragédiák sorozata hatja át. A hírnév és csillogás negatív oldalával talán Riley Keough tud egyedül megbirkózni. Ő öccse és édesanyja elvesztése után is tudatosan építette színészi karrierjét, és Priscillával való konfliktusát is bulvármentesen igyekezett elsimítani. Legutóbb a Daisy Jones & The Six című sorozatban tűnt fel és nyújtott erős alakítást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!