A feromonok még a sztriptíztáncosok pénztárcáját is kitömhetik

2023. december 13. – 04:02

A feromonok még a sztriptíztáncosok pénztárcáját is kitömhetik
Fotó: Andrew Chin / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Feromonokról mindenki hallott már, de valószínűleg elég kevesen tudják, mik is ezek pontosan, és milyen hatással vannak akár arra is, hogy egy sztriptíztáncos mennyi borravalót kap a bugyijába egy átlagos szombat este.

A feromonok olyan anyagok, amelyek a verítékben, a nyálban, a vizeletben és az ürülékben találhatók meg. Az emberek között a levegő és érintés útján terjednek, így adnak különböző jeleket az agyunknak, amelyek aztán különböző magatartásokra sarkallnak minket. Rengeteg elmélet született, hogy milyen, elsőre furcsának tűnő jelenségben vesznek részt: az egyik ilyen szerint például a férfi gyermekágyért is felelősek.

Ez a kifejezés, másnéven Couvade-szindróma, azt a jelenséget takarja, amikor egy férfit a partnere terhessége idején ugyanúgy rosszullétek, hangulatváltozások és éhséghullámok kínozzák. Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikai apák akár 52 százaléka is tapasztalja a Couvade-szindróma tüneteit, Jordániában ez az arány 59,1 százalék, Thaiföldön pedig 61 százalék. Lengyelországban egy 2013-as tanulmány szerint a várandós apák 72 százaléka tapasztalhat legalább egy terhességgel összefüggő tünetet. A jelenséget először Apollóniosz Rhodiosz görög költő írta le az ókori Alexandriában: megfigyelte, hogy a férfiak szülés közben néha mintha együtt küzdenének meg a fájásokkal a terhes párjuk mellett. Azok a férfiak, akik erre érzékenyebbek, nagyobb eséllyel is híznak meg a terhesség alatt. A férfi gyermekágy egyik lehetséges magyarázata lehet a feromonok kibocsátása is – ez persze egyelőre elég kétséges, de az biztos, hogy a terhesség hat a férfiak hormonháztartására is.

Arra viszont készült külön kutatás, hogy a sztriptíztáncosok keresetét hogyan befolyásolhatja a ciklusuk: az Új-Mexikói Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy a menstruációs ciklusuk különböző szakaszában lévő táncosok mennyi borravalót kapnak. Azok a sztripperek, akik nem szedtek fogamzásgátló tablettát, körülbelül 70 dollárt kerestek óránként a termékenységük csúcsán, a menstruáció alatt viszont körülbelül 35 dollárt. A kettő között átlagosan 50 dollár jattot kaptak. A fogamzásgátlót szedő nők átlagosan körülbelül 37 dollárt kaptak óránként.

A kutatók a viselkedéskülönbségeknek tudták be az eredményeket, de egy másik lehetséges magyarázat a feromonok jelenléte lehet. Peteérés tájékán a nők ugyanis több ösztratetraenol feromont bocsátanak ki, mivel ilyenkor a szervezetükben magasabb az ösztrogén szintje. Max Nieuwdorp Hormonok című könyvében azt írja, hogy ez összefüggésben lehet a magasabb jattal.

Azt is tudjuk, hogy a férfiak izzadságában található feromonok milyen hatással lehetnek a nőkre: a jelenleg ismert 16-androsztének, és különösen az androsztadienon, jelen vannak a férfi hónalj verejtékében és más testváladékban. Az androsztadienont a nők képesek érzékelni, igaz, változó mértékben. Ez az anyag javíthatja a nők hangulatát, erről pedig ismert, hogy elősegíti a nők szexuális vágyát, és a fokozott összpontosítás javítja a szexuális elégedettséget. Néhány tanulmány kimutatta, hogy az androsztadienon jótékony hatással van a szexuális vágyra és izgalomra. Ezek a hatások azonban a kísérlet kontextusától függtek, például a férfi jelenlététől – magában a feromon ugyanis nem működik.

A feromonokat az állatokban az úgynevezett Jacobson-szerv vagy vomeronazális szerv képes érzékelni, amely az orrüreg alatt, egy elkülönülő csont- vagy porctokban található. Ez az idegpályák révén közvetlen összeköttetésben van a hipotalamusszal. Tudósok sokáig azt hitték, hogy ez a szerv fokozatosan eltűnt, kiderült, hogy a felnőttek majdnem egynegyedénél még mindig megtalálható.

Fontos viszont azt is megjegyezni, hogy a feromonokról egyelőre nem tudunk túl sokat. Még a konszenzus is hiányzik abban a tekintetben, hogy mi határozza meg őket pontosan, ami megnehezíti, hogy objektív tudományos entitásként lehessen velük dolgozni. A legtöbb definíció szerint egy feromon

  • egy vagy csak néhány vegyi anyagból áll,
  • fajspecifikus,
  • jól meghatározott viselkedési vagy endokrin hatásai vannak.

A mai napig egyetlen olyan vegyületet sem izoláltak emberekben, amely megfelelne ezeknek a kritériumoknak. Egyelőre csak szteroid-jelöltjeink vannak (ilyen például az androsztadienon is), amelyek feromonként viselkedhetnek, így ez a tudományterület egyelőre gyerekcipőben jár.

(Max Nieuwdorp: Hormonok, Psychological Science, The Guardian, Evolution and Human Behavior, Popular Science, Facts, Views & Vision in ObGyn)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!