Busás jutalmat ígértek annak, aki megnevetteti. Utólag derült ki, hogy nem is tudta mozgatni az arcizmait

2023. szeptember 5. – 04:58

Busás jutalmat ígértek annak, aki megnevetteti. Utólag derült ki, hogy nem is tudta mozgatni az arcizmait
A New York-i Hammerstein Victoria Theatre – Fotó: By Byron Company (New York, N. Y.) – Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Írtunk már korábban a 19–20. században népszerű cirkuszi látványosságokról, freak show-król, amikben gyakran valamilyen fogyatékossággal, születési rendellenességgel élő embereket mutogattak a bámészkodóknak. Bemutattuk például a világ legcsúnyább nőjének szomorú életét, az albínó fekete testvérpárt és a háromlábú, kétpéniszű szicíliai sztárt.

Ezúttal megint egy inkább szomorú történettel érkezünk. 1907-ben a New York-i Hammerstein Victoria Színház hatalmas betűkkel hirdette, hogy

1000 dollárt adnak annak, aki meg tudja nevettetni a beszédes nevű Sober (komoly, higgadt) Sue-t.

Ez ma nagyjából 32 ezer dollárt, azaz több mint 11 millió forintot érne.

A feladat egyszerű volt. Az előadás közben tartott szünetekben Sober Sue kiment a színpadra. Bárki, akinek jegye volt, felsorakozhatott, és szerencsét próbálhatott a legjobb grimaszával, viccével, sztorijával. A promóció egész nyáron ment, de senki nem tudta megnevettetni a nőt.

Egyre több profi humorista is megjelent, és egy idő után az emberek már nem azért vettek jegyet, hogy megnézzék az előadást, hanem azért, hogy a szünetben megmosolyogtassák Sue-t. Az ajánlatot még az őszre is kitolták, de senki nem járt sikerrel. A tél elején levették a táblát, és senki nem próbálkozhatott többször.

A húzás üzleti szempontból zseniális volt: egyrészt olyanok is vettek jegyet, akik amúgy soha nem mentek volna a színházba, másrészt az ajánlattal sikerült a kor legnagyobb humoristáit odacsábítani, akik gyakorlatilag ingyen felléptek – mert ha Sue nem is, a közönség sokat nevetett.

Sajnos a történetnek van egy másik oldala is. A vadkapitalizmus aranykorában mindenkit csak az érdekelt, hogy megszerezze az 1000 dollárt, az viszont szinte senkit, hogy Sue-t illendően megfizetik-e. Természetesen nem, Willie Hammerstein, a tulajdonos mindössze 20 dollárt fizetett neki, miközben gyakorlatilag platós autóval öntötték a pénzt a színházba a jelentkezők – tegyük azért hozzá, hogy az összeg csak arányaiban számít csekélynek, akkoriban egész jó fizetés volt.

Apró csalás

Már akkor is terjedtek pletykák arról, hogy vajon mi Sue titka. Volt, aki azt gondolta, hogy részben vagy teljesen süket, más szerint vak volt. Jelenleg a legnépszerűbb elmélet az, hogy Möbius-szindrómában szenvedett, aminek egyik tünete az arcizmok megbénulása. Tehát Sue ha akart volna, akkor se feltétlenül tudott volna nevetni.

A New York Times 1907 júliusában azt írta, hogy a Sober Sue néven is ismert Susan Kellyt egy időre eltiltották Hammerstein színpadától. Nem tudni, hogy ez pontosan miért történt, hiszen még hónapokig tartott a promóció. Elképzelhető, hogy a tiltás rövid volt, és nem az állt mögötte, hogy a hatóságok rájöttek a csalásra.

Egyébként nem ez volt az első fellépése. A New York Times 1902 januárjában többször is írt arról, hogy egy Sober Sue, aki soha nem nevet, lép fel a Huber’s Museumban. 1908-ban szintén ebben a múzeumban állt színpadra.

Nem is ő volt az utolsó, aki ezzel a névvel lépett fel. A Time Magazin 1943. október eleji számában egy rövid bekezdésben írnak arról, hogy egy Susan Cole nevű nő, aki Sober Sue-ként szokott fellépni (és 100 dollárt kapott, aki megnevettette), azt mondta, hogy most még nehezebben fog mosolyogni, mert a barátját azzal vádolták, hogy nem vonult be, miután megkapta a behívólevelét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!