A Twitter kék madara egy kosárlegendáról kapta a nevét

2023. január 25. – 05:11

A Twitter kék madara egy kosárlegendáról kapta a nevét
A Boston Celtics játékosa, Larry Bird büntetőt dob a Detroit Pistons elleni mérkőzésen 1984-ben – Fotó: Bettmann / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Sok alkalmazott halloweenját hozta egy igazi rémálom szintjére Elon Musk milliárdos tavaly novemberi hatalomátvétele a Twitternél. A techtörténelem egyik legnagyobb tranzakciója során a Tesla-vezér értelmetlenül sok pénzt ajánlott fel a közösségi platformért, majd megpróbált kihátrálni az üzletből, végül kénytelen volt aláírni a szerződést, majd a vezetőkkel az élen egy csomó embert kirúgott a cégtől. Azóta is szinte naponta hallani valamit az események utóhatásáról, de ebben az Észkombájn-cikkben nem ezzel foglalkozunk, hanem a cég totemállatával, a kis kék madárral.

Aki posztol a Twitteren, az egy tweetet tesz közzé. A tweet angolul csiripelést, a twitter csicsergést jelent – és így már világos is, miért lett éppen egy madár a Twitter logója. De miért hívják Larry Birdnek, azaz Larry madárnak? Nos, itt már nem teljesen egyértelmű az ok-okozati összefüggés.

A 2006-ban indult Twitternek kezdetben nem volt totemállata, a név volt maga a logó. Aztán pár év múlva jött a madár 1.0, eleinte név nélkül. Megjelenését az évek során többször megváltoztatták – lábai például csak rövid ideig voltak. A Twitter ősmadara, a fekete madárka érdekessége, hogy nem a Twitter szüleménye, hanem a neten találtak rá a cég alapítói, egész pontosan az iStockphoto nevű képügynökségnél, és a jogait fillérekért vásárolták meg. A tervezője egy Simon Oxley nevű brit grafikus, aki madárkájáért legfeljebb 6 dollárt – ez egy gazdagon megrakott szendvics ára – kapott, mégis dicsőségként élte meg, hogy a logó egyre nagyobb ismertségre tett szert.

Öt éven át csak simán Twitter-madárként hivatkoztak a totemállatra, aztán kiderült, hogy névadója egy sportoló: Larry Bird. A nyolcvanas években világhírre szert tett kosárlabdázó a Boston Celtics sztárja volt, majd edzőként és menedzserként dolgozott. Az NBA történetében ő az egyetlen, aki karrierje során elnyerte az év újonca, illetve az alapszakasz, a döntő és az All Star-gála legértékesebb játékosa, majd az év edzője és az év menedzsere díjat is, nem túlzás hát, hogy minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázójának tartják.

És ne menjünk el a mellett a tény mellett sem, hogy a vezetékneve Bird, azaz madár.

A Twitter egyik társalapítója, Biz Stone bostoni, ő felelt egyebek mellett a logókért is a cégnél. A Boston Celtics egyik alkalmazottjának pedig bő tíz évvel ezelőtt egyszer csak összeállt a fejében a kép, ezért rákérdezett nála, hogy a kosaras bálványról nevezték-e el a madarat. Stone válaszolt (azaz visszatweetelt neki), hogy igen. Ennyi a története a madárkának, ami 2012-re már annyira beégett az emberek vizuális memóriájába, hogy a vezetőség úgy döntött, el is hagyják mellőle a szöveges részt.

Larry Bird – mármint a logó – egyelőre nem esett áldozatául a cég leépítéscunamijának. Olyannyira nem, hogy október végén Elon Musk ezt írta a Twitteren: „the bird is freed”, azaz kábé „szabad lett a madár”. De Larry valóban a boldogság és szólásszabadság kék madara lesz? Elon Musk ténykedését látva ebben sokan erősen kételkednek, és inkább az uszító tartalmak elharapódzását vizionálják a Twitteren.

(Források: 1, 2, 3, 4, 5)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!