Fact-check: „Az amerikai gyógyszerhatóság elismerte, hogy az ivermectin jó a Covid-19 ellen”

2023. augusztus 17. – 14:14

Fact-check: „Az amerikai gyógyszerhatóság elismerte, hogy az ivermectin jó a Covid-19 ellen”
Egy ivermectinaktivista szájmaszkja – Fotó: David Ryder / The Washington Post / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus közepén körbejárta az amerikai álhírsajtót az a hír, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) megváltoztatta ajánlását, és most már engedélyezi, hogy az orvosok ivermectint írjanak fel a koronavírus kezelésére. A közösségi médiában még az az elképzelés is szárnyra kapott, hogy ez összefüggésben lehet a most már igencsak alacsony oltási hajlandósággal.

Van, aki egyenesen még azt is állítja, hogy az FDA most már engedélyezte az ivermectint a Covid-19 kezelésére.

Az egész azonban egy FDA-peren elhangzott nyilatkozat (szándékos vagy véletlen) félreértelmezése – valójában az FDA-nak mint szövetségi kormányszervnek soha nem is volt hatásköre bármit is megtiltani az orvosoknak, ez az Egyesült Államokban állami hatáskörbe tartozik.

A szóban forgó pert három orvos indította a szövetségi bíróságon az Egyesült Államok egészségügyi és szociális minisztériuma (U.S. Department of Health and Human Services, HHS) ellen. Az orvosok azt állítják, hogy a szövetségi beavatkozás nélküli gyakorlathoz való jogukat alkotmányellenesen korlátozták az FDA ivermectin elleni nyilatkozatai. Az FDA számos alkalommal foglalt állást az ivermectin Covid-19 elleni használatáról, többek között Twitteren is.

Az orvosok szerint az FDA ezekkel a nyilatkozatokkal a szólásszabadság ellen vétett, úgy befolyásolta az egészségügyet, hogy „szignifikáns bizonyíték van arra, hogy az ivermectin hatékony a Covid-19 kezelésére”.

Az utóbbi állításba nem mennénk bele részleteiben újra, több alkalommal írtunk már arról, hogy soha nem sikerült bizonyítani, hogy az ivermectin hatásos volna a Covid-19 ellen (itt, itt és itt például). A három orvos 2022 decemberében elvesztette a pert a HHS ellen, ez ellen fellebbeztek, az újabb tárgyalás most folyik. 2023. augusztus 8-án a bíróságon az FDA-t képviselő ügyvéd a szélsőjobbos álhírportál Gateway Pundit szerint „megerősítette, hogy az orvosoknak joguk van felírni az irvermectint”, akár Covid-19 ellen is.

Ez így van, az állítás azonban, hogy az FDA megváltoztatta a véleményét, és mostantól engedélyezi az orvosoknak a hatóanyag felírását Covid-19-re, továbbra is hamis. Az FDA-nek ugyan feladata, hogy a bevezetésre kerülő gyógyszereket jóváhagyja, és az engedélye nélkül nem is lehet új gyógyszereket forgalmazni és reklámozni, arra már nem terjed ki a hatásköre, hogy az engedélyezett gyógyszerek úgynevezett „off-label”, vagyis az eredeti indikációtól eltérő alkalmazásába beleszóljon. Az FDA maximum ajánlásokat, tanácsokat adhat, ahogyan azt többször, több csatornán tette az ivermectinnel kapcsolatban is. Az FDA annyit szabhat meg, hogy ezt az off-label használatot a gyártó nem reklámozhatja az eredeti javallattól eltérő célokra, vagyis ez esetben az ivermectin tartalmú szert gyártó nem reklámozhatja koronavírus ellen a saját termékét (hiszen akkor már nem off-label lenne a használat). Hasonló a helyzet egyébként az OGYÉI esetében is, a magyar hatóság is csak annyit fogalmazott meg, hogy nem javasolja az ivermectin használatát az eredeti javallattól eltérő betegségek kezelésében.

A Gateway Pundit és a hasonló műfajban utazó Epoch Times is egy FDA-dokumentumot hoz fel érvként amellett, hogy az FDA tiltotta az ivermectin használatát Covid-19 ellen, ez azonban nem igaz: a dokumentumból is jól látszik, hogy az FDA „csupán” nem javasolja a használatát, illetve felhívja a figyelmet, hogy nem is engedélyezte a koronavírus ellen.

Érdekes fricska a történetben, hogy a Gateway Pundit ugyanezt a történetet lehozta már 2022 novemberében is, még mielőtt a három orvos elvesztette volna a szóban forgó pert első fokon. Ekkor is az FDA ügyvédeinek nyilatkozatát idézték. Ezen cikk szerint a három orvosból kettő engedélyét felfüggesztették, mert álhíreket terjesztettek a koronavírusról, többek között azt, hogy az ivermectin és a hidroxiklorokin hatásos a fertőzésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!