Mennyi ivermectin hatásos, ha hatásos egyáltalán az ivermectin?

2021. október 13. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány kezdete óta sok alternatív gyógymód merült fel koronavírus szövődményeinek kezelésére, az egyik ilyen volt az ivermectin. Ez egy hatóanyag, mint például az ibuprofen, és a gyógyszerek, amikben megtalálható, általában parazitaölésre vannak. Sok fejlődő országban használják embereken, de Magyarországon a 26 engedélyezett ivermectines készítményből 25 állatoknak készült.

Erről a hatóanyagról és a hatóanyag történetéről szól a Telex legújabb komplexe, amit itt olvashat.

Na de ha használják embereken, akkor biztonságos, nem? – merülhet fel a kérdés. A válasz az, hogy egyelőre nem úgy tűnik, a hatékonyságára pedig semmilyen tudományos bizonyíték sincs. Ausztrál kutatók egy tanulmányban – amit az ivermectinbe vetett hit egyik kiindulópontjának tekintenek – azt írták, hogy a hatóanyag meggátolta a SARS-CoV-2 szaporodását. Ezt azonban nem emberei, hanem sárgahasú szavannacerkóf-sejteken vizsgálták, és már az adagolás sem volt reális.

Az ajánlott beviteli érték Ausztráliában 3–15 mg. Ehhez egyelőre úgy tűnik, hogy még ennek a sokszorosa, 120 mg is kevés ahhoz, hogy hatásos legyen a vírus ellen. Sőt, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint akár az embereknél megengedett dózis 100-szorosára is szükség lehet ahhoz, hogy az ivermectin hatékony legyen.

A koronavírus-járvány terjedésével feltűnt, eredendően parazitaölő hatóanyag szokatlan karrierjéről minden fontosat megtudhat a legújabb komplexünkből, amit ezen a linken talál meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!