Fact-check: „A Wagner-zsoldosok orosz atomfegyvereket szerezhettek meg”

Legfontosabb

2023. június 29. – 14:08

Fact-check: „A Wagner-zsoldosok orosz atomfegyvereket szerezhettek meg”
A Wagner-csoport katonai menetoszlopa halad az M4-es autópályán Voronyezs közelében 2023. június 24-én – Fotó: Stringer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A szombati Wagner-lázadás körül még mindig sok a kérdés. Tényleg megtámadták az orosz zsoldosokat az orosz hivatásos katonák? Tényleg ezért indultak el Moszkva felé? Ha egyszer úgy haladtak át az országon, mint kés a vajon, miért fordultak egyszer csak vissza? És vajon a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin tényleg megússza annyival, hogy át kell költöznie a szomszédba?

Háború idején amúgy is sok a találgatás, és az információs vákuumot sokan próbálják megtölteni. Újságírók, akik a tényeket próbálják átadni. Elemzők, akik a háttérben meghúzódó szálakat igyekeznek feltárni. A hírfogyasztók, akik próbálják összerakni, amit itt-ott láttak, olvastak, hogy megértsék, mi is történt. És persze ott vannak az internetes megmondóemberek is, akik mindent azonnal kiposztolnak, csak hogy megkapják a kellő számú lájkot és megosztást, attól függetlenül, hogy mennyire pontos az információ, amit közzétesznek – valamint gyakran a saját forgatókönyvüket is próbálják összekötni a történésekkel.

A Fox News hagyományosan összeesküvéselmélet-barát, jobboldali műsorvezetői és Twitter-fiókok már szombaton is azt pedzegették (és a Media Matters elemzői szerint azóta többször is felmerült), hogy a Wagner-lázadást valójában a CIA (vagy az amerikai baloldal) szervezte meg, hogy eltereljék a figyelmet Hunter Biden ügyéről. Az ügyről, ami a konzervatívok szerint állandóan a szőnyeg alá van söpörve, holott évek óta lovagolnak a témán többek között az USA legnézettebb csatornáján, a Fox Newson. Joe Biden amerikai elnök fia egyébként az orosz események előtt négy nappal vádalkut kötött az ügyészséggel, két adózási vétségben bűnösnek vallotta magát. A Catturd nevű, népszerű jobboldali Twitter-fiók (Elon Musk egyik nagy kedvence) még a Titan tengeralattjáró balesetéről is azt gondolta, hogy ezért húzódott egy hétig a keresés.

Voronyezs-45

Egy másik twitteres, ukránpárti aktivista, az egykori autóversenyző Igor Szusko azt írta, hogy szerinte megfejtette, miért fordult vissza Prigozsin: mert valójában nem is Moszkva volt a célpont, hanem a Voronyezs-45 nevű katonai támaszpont, amit a rosztovi támaszpontokhoz hasonlóan vér nélkül be tudott venni. Hogy miért? Atomfegyverekért.

A Visegrád 24 nevű, ukránpárti oldal is erre utalt, amikor az Oroszország Szabadsága Légióra (OSZL) hivatkozva azt írta, hogy a Wagner átvette az irányítást a Voronyezs-45 fölött, ahol a hadsereg atomfegyvereket is tárol. Nem sokkal korábban az OSZL valóban ezt írta a Twitteren, bár forrásként a saját aktivistáit nevezte meg. A poszt szerint „nem tudni, mennyi időt töltöttek a katonai létesítményben, vagy hogy mi volt az ottlétük eredménye”.

Az elméletet sokan érdekesnek találták – már csak azért is, mert Oroszországnak van a legnagyobb nukleáris arzenálja a világon: becslések szerint 5977 nukleáris robbanófejjel rendelkeznek, míg az USA 5428-cal. Azonban többen is rámutattak néhány problémára. Egyrészt független források már azt sem erősítették meg, hogy a Wagner valóban bevette a katonai létesítményeket Voronyezsnél. Az OSZL egy Putyin-ellenes milícia, ami korábban magára vállalt oroszországi támadásokat, így nem tekinthető függetlennek – ami nem azt jelenti, hogy biztos nem mondanak igazat, de érdemes más forrásokat is keresni.

Egy másik bökkenő az, hogy a képen, amit Szusko feltöltött, valójában nem az a Voronyezs-45 látható, ahol az atomfegyvereket tárolnák. Pavel Podvig nukleáris biztonsági és fegyverzet-ellenőrzési szakértő, a Russian Nuclear Forces Project vezetője szerint a szóban forgó raktárak a képen látható létesítménytől délre találhatók.

Podvig a Time-nak azt mondta, hogy az orosz szabályozás szerint a hadsereg 12 központi raktárban tartja a nukleáris tölteteit, távol az azokat célba juttatni képes fegyverektől, repülőgépektől. A Twitteren azt is kifejtette, miért nem valószínű, hogy a wagneresek megszerezték a fegyvereket, még ha be is jutottak a bázisra.

Egyrészt előfordulhat, hogy a Voronyezs-45 teljesen üres. Persze az is lehet, hogy nem az, de ha fekszik is ott néhány Iskander rakéta, azokat nem lehet egyszerűen kitargoncázni és felrakni egy teherautóra. Arról nem is beszélve, hogy a bázis nem nyitott kapukkal állt, és arról szintén nincs független forrásból megerősített információ, hogy a Voronyezs-45-öt őrző katonák átálltak volna a Wagner-zsoldosok mellé. Végül még ha meg is szerzik a fegyvereket, azok felhasználásához különleges kódokra van szükség, ami valószínűleg nincs post-it cetlivel ráragasztva a töltetre.

Hans Kristensen, a Nuclear Information Project igazgatója szerint is teljesen alaptalan az elmélet. A létesítmény a 12. Főigazgatósághoz (GUMO) tartozik, és a 14254-es egység őrzi. Matej Rafael Risko, az IMS kutatója szerint esélytelen, hogy a Wagner zsoldosai a GUMO szakértői nélkül összerakják a szétszerelt állapotban tárolt töltetet. Risko szerint a töltetekből hiányoznak a neutroncsövek, a detonátorok sincsenek rájuk csatlakoztatva, és az elektromos rendszer sincs áramforrásra csatolva.

William Moon, a Kooperatív Fenyegetéscsökkentés (CTR) biztonsági program egykori programmenedzsere szerint a GUMO egységei korábban többször is részt vettek olyan gyakorlaton, ami egy, a szombatihoz hasonló forgatókönyvet szimulált. A CTR egy amerikai kezdeményezésű projekt volt, ami segített a posztszovjet államoknak leszerelni vagy biztonságosan elraktározni a felhalmozott atomfegyvereket.

Az USA a lehetőségekhez képest folyamatosan szemmel tartja az orosz atomfegyverek helyzetét (és ez persze fordítva is igaz). Prigozsin akciójának másnapján amerikai tisztségviselők azt mondták, hogy a szombati események ellenére jelenleg nem látnak közvetlen veszélyt Oroszország stratégiai és taktikai fegyvereinek biztonságára nézve.

A Nemzetbiztonsági Tanács egyik szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy nem látnak változást az orosz nukleáris erők elrendezésében, és nem tartják fontosnak, hogy változtassanak az amerikai elrendezésen.

„Nukleáris kérdésekben régóta meglévő, jól kiépített kommunikációs csatornáink vannak Oroszországgal”

– mondta a szóvivő.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!