Fact-check: Putyin nem ígért olyat, hogy be fogja mutatni az USA és EU népirtó terveit

2022. július 19. – 16:21

frissítve

Fact-check: Putyin nem ígért olyat, hogy be fogja mutatni az USA és EU népirtó terveit
Fotó: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin többek között azzal indokolta az Ukrajna elleni különleges katonai műveletet inváziót, hogy Ukrajnában nácik uralkodnak, akik népirtást követnek el az orosz származású lakosság ellen, valamint azzal, hogy az USA biolaborokat üzemeltet Ukrajnában, amikben oroszellenes vegyifegyvereket terjesztenek.

Bár ezt sokszor emlegették, egyelőre nem tudtak bizonyítékot felmutatni. Egészen addig, amíg összeesküvéselmélet-hívők és/vagy orosz propagandisták elkezdték terjeszteni, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza az USA és az Európai Unió népességgyérítő terveit. Ebben a cikkben már májusban írtak erről. Azaz csak a címben, a cikk szövege csak általánosságban beszél az USA amerikai biolaborjairól. A cím pontosan az, hogy

„Putyin tegnap kijelentette, hogy nyilvánosságra hozza azt a tervet, amelyet az USA és az EU készített a népesség biokémiai elemekkel történő csökkentésére: ”Nem én mondom ki„, hanem az Azovstalban bujkáló tudósok, akik most már Moszkvában vannak”.

A szerző ezt a Facebookon is megosztotta, a posztot 553-an osztották tovább, amiket szintén továbbosztottak. A poszthoz tartozó a Gameloft egyik mobilos játékából lopott képet, ami azt illusztrálja, ahogy a Modern Combat 4-ben biomérnökök a H5N1-en dolgoznak. A kép egyébként többek között olaszul és angolul is megjelent a Facebookon és a Twitteren.

Az egésszel az a baj, hogy sehol nem találni bizonyítékot arra, hogy Putyin ezt állította volna. A magyar nyelvű cím alapján van egy dátumunk, május 21. Természetesen a cikk nem linkeli, honnan szedik ezt az egészet, de sem az orosz elnök hivatalos oldalain, sem az orosz hatóságok felületein nem találni ilyen, május 21-ei bejelentést.

Az tovább könnyíti a dolgot, hogy az álhírek terjesztői jól láthatóan nem koordinálják munkájukat, így akár több hetes vagy hónapos eltéréssel is megosztják ugyanezt a konteót, természetesen szó szerint átmásolva. Itt is van két júliusi megosztás.

Az biztos, hogy Vlagyimir Putyin május 21 óta nem adott ki bizonyítékokat az USA és az EU népességcsökkentő terveiről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!