Fact-check: Erre alapozza a kormány, hogy „a baloldal katonákat és fegyvereket küldene” Ukrajnába

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban vezető fideszes politikusok és kormánypárti médiumok azt állítják Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelöltről, és a „baloldalról”, hogy magyar katonákat akar Ukrajnába küldeni, és háborús konfliktusba sodorná Magyarországot. Utánanéztünk, hogy ez valóban így van-e, tényleg volt-e szó ilyesmiről.

Néhány kormánypárti körökből származó mondat az elmúlt napokból:

  • Márki-Zay Péter háborús konfliktusba sodorná Magyarországot (Hír TV)
  • Márki-Zaynak nem számít a magyar katonák élete (Origo)
  • Vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba. (Szijjártó Péter)
  • Márki-Zay Péter magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába (Magyar Nemzet)
  • Nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajna területére (Kocsis Máté)
  • Nem engedhetjük, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba! (Fidesz)
  • VAJON MIT SZÓLNÁNAK A MAGYAR VÁLASZTÓPOLGÁROK AHHOZ, HOGY MÁRKI-ZAY PÉTER A FIAIKAT ÉS LÁNYAIKAT, UNOKÁIKAT, ÉDESAPÁKAT ÉS ÉDESANYÁKAT AKAR HARCOLNI ÉS AKÁR MEGHALNI KÜLDENI EGY HÁBORÚBA? (Origo)
  • és a legfrissebb: csütörtök délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ által kiküldött háborús állásfoglalásban is szerepel, hogy „felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére”.

A kormánypárti politikusok és a hozzájuk lojális médiumok azokat a Márki-Zaytól származó mondatokat forgatták ki, amikor konkrétan azt kérdezték tőle, ha ő lenne a miniszterelnök, akkor akár katonai erővel is segítené-e Ukrajnát a konfliktus kezelésében.

Ezt kérdezte tőle például Gulyás Márton is a Partizán műsorában. (A hitelesség kedvéért igyekszünk szó szerint idézni, és az érintett videókat is beraktuk a cikkbe.) „Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván Magyarország hogyha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának” – mondta. Gulyás konkrétan is rákérdezett: „Akár katonait is?” Márki-Zay Péter úgy válaszolt: „Hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs” – mondta. Felidézte, hogy Magyarország már részt vett „hasonló akciókban” Afganisztánban és a Közel-Keleten is.

És most szerdán is beszélt erről a témáról, az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról kérdezték: „ha önön múlna, adna fegyvereket Ukrajnának?” Márki-Zay azt válaszolta: „a NATO-tagság kell, hogy meghatározza ezt a döntést is.”

„Tehát, amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is ebben az esetben” – foglalta össze a műsorvezető. „Pontosan, azt kell. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk” – mondta.

Márki-Zayhoz képest sokkal sarkosabban fogalmazott viszont Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke, aki a Magyar Hangnak február elején írt publicisztikájában úgy fogalmazott: néhány szövetségesünkhöz hasonlóan „fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez”. De ő is hangsúlyozta a NATO- és EU-szövetségesekkel közösen hozott döntések fontosságát.

Tehát Márki-Zay valóban beszélt arról, hogy egy NATO-misszió keretében lehetne magyar fegyvereket és/vagy katonákat küldeni Ukrajnába, de ezeket a mondatait a kormánypárti sajtó címlapokon és a közösségi oldalaikon kontextusból kiemelve, félreértelmezve tálalta – még ha néhány esetben a cikkben ki is bontották, miről is beszélt a miniszterelnök-jelölt.

Cikkünk megjelenésének másnapján Márki-Zay posztolt egyet a témáról, azt írta, hogy a NATO álláspontjához igazolva Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába. „Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában” – írta.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!