A kormány Ukrajnáról szóló hivatalos állásfoglalásában egyszer sem említi Oroszországot

2022. február 24. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányzati Tájékoztatási Központ a koronavírus tájékoztató oldal minden feliratkozójának elküldte a magyar kormány állásfoglalását az Ukrajna elleni orosz támadásról; ennek lényege, hogy

Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni.

A kormány aggodalmát fejezi ki Ukrajnáért, és leszögezi, hogy kiáll Ukrajna területi integritása mellett, de azt is leszögezi, hogy a háborút nem tartja nem megoldásnak. A kormány szerint a Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra, és a kijevi nagykövetség „minden segítséget megad az Ukrajnában tartózkodó magyaroknak”.

A közleményből nem maradt ki a háború kitörése után felkapott, Márki-Zay Péter kijelentésére ráakaszkodó kommunikációs szlogen, mely szerint „Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból”, miközben az ellenzék katonákat és fegyvereket akar küldeni Ukrajna területére, és a kormány nem akar támogatni olyan javaslatokat sem, amelyek „hazánk gázellátását és a rezsicsökkentést veszélyeztetik”. A közleményt olvasva valami furcsa hiányérzetem támadt, és csak másodszori olvasásra tűnt fel, hogy a szövegben egyszer sem szerepel az „Oroszország” kifejezés.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!