Fact-check: óriási tévedés, hogy senki nem vállalja a felelősséget a vakcinák mellékhatásaiért

Fact-check: óriási tévedés, hogy senki nem vállalja a felelősséget a vakcinák mellékhatásaiért
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány kitörése óta gyakorlatilag a pandémia minden elemét megkérdőjelezték már. Van, aki már a vírus létezését is tagadja, más szerint valójában enyhébb, mint egy egyszerű influenza (ez sem igaz). Amikor 2020 vége felé úgy tűnt, hogy meg vagyunk mentve, mert lassan elkezdhetjük beoltatni magunkat, máris kialakultak csoportok azzal a céllal, hogy ahol csak lehet, ellenezzék az oltásokat.

Az egyik érv, ami napjainkban inkább kommentekben fordul elő, mint önálló posztokban, az, hogy nem szabad beadatni az oltást, hiszen senki nem vállalja a felelősséget a mellékhatásokért.

Ezt általában mindenféle forrás, link vagy alátámasztás nélkül írják emberek, és ezek a vélemények nagyon jól terjednek az oltásellenes körökben. Az egyik legnépszerűbb ilyen poszt a Hihetetlen Magazin közel 110 ezer követős oldalára került ki. Ebben a posztban egy fiktív beszélgetést írnak le, ami valójában nem más, mint egy oltásellenes bingó, tele sokszorosan megcáfolt téves állításokkal, csúsztatásokkal.

A posztot azzal zárják, hogy „Jawohl, Mein kommandant”, amiből akár azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a nácik uralmához, háborús bűneihez hasonlítják a világjárvány elleni intézkedéseket. Ez a motívum egyébként sokszor előkerül oltásellenes körökben, népszerű a „Covid-fasizmus” emlegetése vagy a holokauszt idején a zsidókat megjelölő sárga csillag viselése oltásellenes megmozdulásokon.

A bejegyzés elején egyébként hangsúlyozzák, hogy ez csak egy úgynevezett „írás”, mindenféle hátsó szándék vagy tudományos jelleg nélkül, nem akarnak meggyőzni senkit. A zárójeles felvezetés egészen „én nem vagyok rasszista, de…” jelleget kölcsönöz az oltásellenes szövegnek, amiben van egy ilyen rész, hogy

„- Ha lesz valami bajom, akkor ki a felelős?
- Ön
- Én? Ez hogyan lehetséges?
- Igen, Ön, mivel aláírta, hogy minden felelősség Önt terheli, mert ez a saját döntése volt, nem kényszerítette senki. Aláírta a belegyező nyilatkozatot. Mindenféle kényszerítő körülmény nélkül.”

Na, ez az egyik, sokat idézett rész a posztból, ami egyáltalán nem igaz. Hasonló gondolat jelenik meg például ennek a higgadt hangvételű bejegyzésnek a hatodik bekezdésében, valamint ebben és ebben a (több százszor megosztott) posztban.

A kérdés egyébként jogos: ki vállalja a felelősséget, ha előjönnek mellékhatások az oltás után? A baj azzal van, hogy sokan ahelyett, hogy minimálisan utánanéznének a kérdésnek, inkább csak ismételgetik, amit a Facebookon olvastak.

A válasz egyébként az, hogy attól függ, de nem, nem az egyén az egyedüli felelős.

Ha azokat a vakcinákat nézzük, amelyek az Európai Unió közös beszerzésével – amiből a kormány ki akart szállni, de végül egy csendes Canossa-járással mégis visszakéredzkedtek – jutottak el Magyarországra (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), a válasz megtalálható az Európai Bizottság (EB) honlapján:

az uniós szabályoknak megfelelően a gyártót terheli a felelősség ilyen esetekben, de a fejlesztés szokatlanul rövid időtartama miatt a tagállamok bizonyos, előre meghatározott esetekben kártalanítják a gyártókat.

Magyarországon azonban vannak használatban olyan oltóanyagok is, amelyeket az EU gyógyszerügynöksége még nem engedélyezett (Szputnyik V, Sinopharm). Az EB viszont egy másik dokumentumban ezekre is kitér. Ha az EU-s gyógyszerügynökség nem ad ideiglenes engedélyt egy vakcinának, de egy tagállam igen, akkor

a felelősség az adott tagállamé, így például a Sinopharm és a Szputnyik V esetében Magyarországé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!