Magyarországnak kell vállalnia a felelősséget a vakcinákért, amiket nálunk igen, de az EU-ban nem engedélyeztek

2021. január 30. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Most, hogy a kormány egy rendelettel lehetővé tette, hogy a jövőben külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphassa a magyar vészhelyzeti engedélyt minden olyan vakcina, amit a világban már több mint egymillió embernek beadtak, majd ezután másnap már engedélyezték is a kínai Sinopharm vakcináját, sőt, szerződést is kötöttek róla, felvetődött a kérdés, hogy vajon ki vállalja a felelősséget a vakcináért ilyen esetben.

A témát Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő vetette fel a koronavírus elleni vakcinák köré szerveződő Facebook-csoportjában. Az ide vonatkozó uniós dokumentum kimondja, hogy

  • amennyiben az EU-tól kap feltételes forgalomba hozatali engedélyt egy vakcina, úgy a felelősség a forgalombahozatali engedély jogosultját, vagyis jellemzően a gyártót terheli, ő felel a termékért és annak biztonságos használatáért.

Ezzel szemben a tagállamok veszélyhelyzeti alkalmazási engedélye esetében az oltóanyag használata nem az egész EU-ra, hanem csak az engedélyező tagállamra vonatkozik, és

annak a felelősségi körébe tartozik. Vagyis a felelős ilyenkor maga a tagállam, a kínai vakcina engedélyezése esetén például Magyarország.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!