Mi kerülhet 4,5 millió forintba egy ellopott sportcipőn?

2023. március 6. – 19:58

Mi kerülhet 4,5 millió forintba egy ellopott sportcipőn?
A bolt Budapest belvárosában, ahonnan ellopták a 4,5 milliós cipőt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este egy egyedi sneakereket forgalmazó üzletből elloptak egy Louis Vuitton Nike Air Force 1 Low Virgil Abloh sportcipőt. Ez önmagában nem lenne nagy hír, ám a cipő értékét 4,5 millió forintra becsülik.

A már gimnáziumi évei alatt cipőbirodalmat építő, húszéves Balázs Kicks, azaz Pachert Balázs az Instagram-oldalán jelentette be az esetet. Károly körúti boltjából szombat délután 18:34-kor lopták el a cipőt, amit körülbelül három perccel később vettek észre, de akkorra a tolvajoknak már csak bottal üthették a nyomukat, egy kamera viszont rögzítette az esetet. A nyomravezetőnek 300 ezer forintot ajánlott fel a tulajdonos.

De mi kerülhet rajta ennyibe?

Abszurd és érthetetlen összegnek tűnik négy és fél millió forint egy pár sportcipőért, ezért arra voltunk kíváncsiak, mi lehet a háttérben. Első gondolatunk az volt, hogy nemesfém vagy más értékes szegecselés díszítheti a lépőt, de az elsődleges okok között nem az anyaghasználat van.

„Egy ilyen cipő ára általában a márkákból és a limitáltságából tevődik össze, és időnként valóban lehet az anyaga is olyan, ami megemeli az árát”

– tudtuk meg Virág Zsófi divatszakértőtől.

A Nike Louis Vuitton Air Force 1 Low Virgil Abloh fantázianevű cipő esetében értelemszerűen a Nike és a Louis Vuitton (LV) kooperált. Virág Zsófi szerint az LV a világ egyik legdrágább luxusmárkája, ami ráadásul viszonylag ritkán kollaborál street wear márkákkal.

Nike Louis Vuitton Air Force 1 Low Virgil Abloh – Fotó: Louis Vuitton
Nike Louis Vuitton Air Force 1 Low Virgil Abloh – Fotó: Louis Vuitton

„Az biztos, hogy ez egy gyűjtői darab, és elképzelhető, hogy az üzlettulajdonos még akkor lecsapott rá, amikor olcsóbb volt. Egy ilyen cipő igazi ínyencségnek számít. Budapesten pedig ez fokozottan így van, mert az itthoni LV kevés extra dolgot árul. Ennek az az oka, hogy az itteni üzletükbe többnyire nem a divatínyencek jönnek” – mondta a szakértő.

Pachert Balázst, az üzlet tulajdonosát is elértük telefonon. „Ebből a cipőből pár ezer darab van a világon, és minden kontinensen más színállásokban jelent meg. A Louis Vuitton és a Nike között ez egy ikonikus kollaboráció, mivel a Louis Vuitton valóban nem szokott street wear márkával dolgozni – én csak egy ilyenről tudok a Nike-n kívül.”

Az ellopott cipő nevében is látható Virgil Abloh, aki 2021-ben bekövetkezett haláláig a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti igazgatója volt, korának egyik legjelentősebb tervezője. Az ellopott cipő aktuális értékét minden bizonnyal befolyásolja ez a tény is. Abloh első afroamerikaiként lett művészeti igazgató a francia luxusdivatháznál, a Time magazin 2018-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Pachert Balázs a cipőt egy olyan kapcsolatától vásárolta korábban, aki sokszor vásárol a Louis Vuittonban. Tudomása szerint kapcsolata a bécsi üzletben vette a cipőt (az ilyen cipőkre jellemzően csak VIP-tagok tudnak szert tenni, és még rájuk is hosszú várólista vár, vagy kisorsolják köztük a vásárlási jogot).

A bolt tulajdonosa azért is tartja nagyon sajnálatosnak a lopást, mert mostanában volt olyan érdeklődő, aki fontolgatta, hogy megvásárolja a cipőt.

A cipőlopás miatt feljelentést tettek. Mint mondta, ha visszakerül hozzájuk a sneaker, és egyértelműen az eredeti, nem pedig egy hamisítvány, visszavonják a feljelentést.

A tolvajokról egyelőre nem sokat tudni. Pachert a Blikknek azt mondta, az általa közzétett felvételeken is látható két, akcentussal angolul beszélő fiatal férfi először megkérdezte az eladóktól, hogy a később ellopott cipő mennyibe kerül, majd kimentek. „Pár perc múlva visszatértek, forgolódtak, megvárták, hogy ne figyeljen rájuk senki, végül kinyitották az ajtót, és a kabátjuk alá elrejtve kisétáltak vele.”

Tőzsde, csak cipőknek

A prémium sportcipőknek egyébként külön piacuk van, az üzlettulajdonos ebben a videóban magyarázza el, hogyan működik. Amikor mondjuk a Nike piacra dob egy sneakert 65 ezer forintért, a másodlagos piacokon ugyanezt már 80 ezerért értékesítik, másfél év múlva pedig akár 150-170 ezer forintot is érhet. Emiatt ezek a darabok a hobbigyűjtőknek is jó befektetések lehetnek, akik viszont nagyobb tételben játszanak, akár milliós hasznot is kaszálhatnak rajtuk.

Felkerül egy eredetiséget igazoló címke a michigani StockX cipőtőzsde egyik üzletében – Fotó: Jeff Kowalsky / AFP
Felkerül egy eredetiséget igazoló címke a michigani StockX cipőtőzsde egyik üzletében – Fotó: Jeff Kowalsky / AFP

A sportcipők másodpiaca mára több milliárd dollárosra nőtt, és a kereskedés fő platformjai a cipőtőzsdék lettek, amelyek nagyon hasonlóan működnek, mint a részvénypiacok: időnként esnek és emelkednek az árfolyamok. Ilyen tőzsde például a GOAT, a Flight Club vagy a StockX.

Utóbbin jelenleg egy Nike MAG Back to the Future (2016) sneaker éppen 80 357 dolláron áll, ami nagyjából 28,5 millió forint.

Pachert Balázs szerint egy-egy széria annyira limitált, hogy még méretenként is különbözhetnek az egyes darabok árai, amiknek a változását a cipőtőzsdék oldalain követhetjük. Sokan tehát nem csupán azért vesznek ilyen cipőket, mert nem tudják mire költeni a pénzüket, hanem mert befektetésnek sem utolsók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!