Képviselő vagyok, nem pingvin

Legfontosabb

2022. szeptember 21. – 14:18

frissítve

Képviselő vagyok, nem pingvin
Kép: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor öltözködési stílusáról már elég sok szövetet lehúztunk (itt az ingjéről, itt a nadrágjáról), és egy ideig nem is terveztük, hogy az energia-, inflációs (demokrácia- stb.) válság közepén a politikusok öltözékével foglalkozzunk. Csakhogy izgalmas hír érkezett Franciaországból, ahol abból kerekedett konfliktus, hogy a nemzetgyűlésbe frissen bekerült szélsőbalos képviselők nem hajlandók nyakkendőt hordani, sőt pólóban járnak be a Bourbon-palotába. (Azóta Macron elnök londoni megjelenése kapcsán is kialakult kisebb stílusvita arról, illő-e a királynő temetését megelőző napokat tornacipőben és napszemüvegben tölteni.) Ezért arra gondoltunk, mi is megvizsgáljuk egy cikkben, a magyar képviselők hogyan vélekednek a parlamenti dress code követelményeiről és a saját stílusukról.

A következő kérdésekkel kerestük meg valamennyi parlamenti párt egy-egy képviselőjét, és – a Fidesz–KDNP-n kívül – mindenhonnan választ is kaptunk:

  • Milyen öltözéket tart méltónak a magyar parlamenthez?
  • Mit gondol, a ruházat mennyiben a politikusi önkifejezés meghatározó, esetleg szimbolikus eszköze?
  • Van a pártjának dress code-ja?
  • Hogyan jellemezné a saját öltözködési stílusát?
  • Honnan merít inspirációt a ruhatára kialakításához, kéri-e stylist tanácsait?

Hajnal Miklós, Momentum

„Bár sok visszajelzést kapunk a külsőségekre, szerintem nem az öltöny teszi a politikust. Egy képviselő nyilván ne legyen igénytelen, de a lazasággal önmagában semmi gond. Néhányan azt gondolják, hogy a laza öltözködéssel a Ház méltóságát sértjük, de a Ház méltósága nem az öltözködésünkön, hanem a parlamenti beszédek, viták színvonalán múlik.

Öltönyös gombnyomogatóból és papagájból van már elég a parlamentben”

– mondja Hajnal Miklós, aki örül annak is, hogy a politikusok dress code-ja ma már kevésbé szigorú. Majd hozzáteszi: „Képviselő vagyok, nem pingvin.”

A Momentum képviselőjéhez a business casual stílus áll a legközelebb, ami már azelőtt is így volt, hogy képviselő lett volna. Hajnal szerint ma már itthon és külföldön is számos politikus szakított a hagyományos öltözködési szokásokkal, példaként az amerikai Pete Buttigieget említi, aki az elnökválasztási kampányban ment szembe az öltönyös politikus elvárásával.

Hajnal Miklós, a Momentum képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Hajnal Miklós, a Momentum képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Momentumban sincs dress code. „A mi közösségünkben jól kijönnek egymással a cicás pólósok és a háromrészes öltönyt hordók is. De vannak alkalmak, amik az egyéni preferenciákat felülírják, például a kockás inges tüntetésekre mi is kockás ingben mentünk. Ilyenkor a politikus öltözködésének is van szimbolikája” – mondja a képviselő, akinek stylistja ugyan nincs, a barátnője viszont mindig felhívja a figyelmét, ha nem illenek össze a ruhái.

Toroczkai László, Mi Hazánk

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőcsoportjának tagjai fontosnak tartják, hogy

a Nemzet Templomába minden alkalommal megfelelő díszöltözetbe lépjenek be.

Frakciónk tagjai ezért mindig így is öltözködnek, hiszen meg kell tisztelni a nemzetet, azokat, akik bizalmat szavaztak pártunknak, és akiknek köszönhetően harmadik útként képviselhetjük a magyar emberek érdekeit a parlamentben" – fogalmaz a pártelnök, majd így folytatja:

„A Mi Hazánk képviselői az Országgyűlés alakuló ülésén is azért viseltek díszmagyar öltözetet, mert a kiemelt ünnepen ezzel is jelezni akartuk, hogy mi tiszteljük történelmi hagyományainkat, a Szent Koronát, a Nemzet Templomát és

mi nemcsak magyarul beszélünk, de azok is vagyunk”

– vallja Toroczkai László.

Toroczkai László a Mi Hazán képviselője az Országgyűlés alakuló ülésén – Fotó: Bődey János / Telex
Toroczkai László a Mi Hazán képviselője az Országgyűlés alakuló ülésén – Fotó: Bődey János / Telex

A Mi Hazánk elnöke végül így zárja gondolatait: „Elfogadhatatlannak tartjuk azt, ha egy képviselő farmernadrágban, pólóban és tornacipőben vesz részt az üléseken, mint ahogyan azt például a Momentum több képviselője rendszeresen teszi.”

Kunhalmi Ágnes, MSZP

„Az öltözködés a politikában szerintem akkor fontos igazán, ha megerősíti azt a karaktert, amelytől az egyéniség kiteljesedik a nyilvánosságban. A politikai preferenciát az öltözködés önmagában nem befolyásolja, de egy komplex imázs kialakításánál fontos eszköz lehet” – vallja az MSZP társelnöke, aki a maga részéről az elegáns stílust preferálja, de szerinte egy lazábban öltözködő politikus is lehet népszerű, becsületes és kiváló.

„Többféleképpen lehet elegánsnak lenni, de jó, ha van ehhez mindig egy alapdarab, mint férfiaknál a zakó a pólóhoz, nőknél pedig az ing és a blézer egy farmerhez” – vallja Kunhalmi Ágnes, de hozzáteszi, a „nagyon mélyen dekoltált viselet” a politikában nem előnyös, a sneaker viszont határeset, de a parlamentben inkább nem javasolná.

„Sneaker megjelent rajtam is, de csak a kampányban, amikor egész nap talpaltunk.”

A stílusát konszolidáltnak, nőiesnek és elegánsnak nevezi, ruhaválasztásnál főleg az egyéniségét és az alkatát tartja szem előtt. „A nőies ruhadarabokat szeretem, és ezt próbálom összeegyeztetni a politikai közszereplői lét írott és íratlan elvárásaival. És azt is tudomásul kell venni, hogy a boltban vagy a vizslám sétáltatásakor is politikusi közszereplőként tekintenek rám az emberek” – jelenti ki Kunhalmi, aki stílusötleteket hazai és külföldi politikusok öltözeteiből merít néha, de alapvetően „maga formálja magát”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ungár Péter, LMP

„Joschka Fischer a Zöldek pártjának vezetőjeként tornacipőben és farmernadrágban tette le környezetvédelmi miniszteri esküjét a wiesbadeni parlamentben. Ennek a forradalmi tettnek a sztoriját minden találkozón meghallgathattam a zöldmozgalom nagy öregjeitől” – meséli Ungár Péter.

Azért ő is úgy gondolja, a képviselői munkában alapvetően fontosabb az, hogy egy politikus mit mond, mint hogy mit visel. Ő például a póló vagy ing és zakó kombinációjára esküszik a parlament falai közt, a tiltakozásnak viszont szerinte a ruha is jó eszköze lehet, mint például amikor az otthonápolási díj emelését követelve ellenzéki politikusok figyelemfelkeltő pólóban jelentek meg az Országgyűlésben.

Amikor Ungárt a saját stílusáról kérdezzük, azt válaszolja: olyan, mint egy színtévesztő bohócé. „Tudom, hogy megosztó az öltözködési stílusom, de nálam csak az szempont, hogy mi tetszik. Ezért van az, hogy Gulyás Márton a Partizán stúdiójában perceken át azt kérdezi tőlem, hogy vehettem fel egy fehér öltöny?”

Meghatározó stílusinspirációja Boy George, viccelődik, majd azt mondja:

„Szájer József 90-es években viselt, színes anyagokból összevarrt patchwork öltönyei viszont tényleg nagyon jól néztek ki.

Egyébként is jön vissza a 90-es évek divatja, nekem is van egy királykék öltönyöm, amiben állítólag úgy nézek ki, mint a fickó, aki annak idején a lottószámokat sorsolta ki.”

Ungár Péter, az LMP képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 8-án – Fotó: Kovács Attila / MTI
Ungár Péter, az LMP képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 8-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

Ungár szerint vannak olyan képviselők a korosztályában is, akik háromrészes öltönyben és nyakkendőben jelennek meg minden ülésen, ami konzervatív imidzset kölcsönöz nekik. „Én nem vagyok konzervatív politikus, nekem elég a saját stílusomnál maradni, a jó ízlés határain belül.”

Gy. Németh Erzsébet, DK

„Aki a nyilvánosság előtt szerepel, és ebből a szempontból mindegy, hogy politikus vagy tisztifőorvos, figyelnie kell arra, hogy megfelelő legyen a megjelenése, és a lehetőségekhez mérten jól nézzen ki” – fogalmaz Gy. Németh Erzsébet, és szerinte

a DK-s képviselőkre e téren nem is lehet panasz, mind a férfiak, mind a nők megfelelnek ezeknek az elvárásoknak.

A korábbi főpolgármester-helyettes szerint Magyarország hagyománytisztelő ország, így az Országgyűlés tagjai tiszteletben tartják a parlamenti tradíciókat az öltözködés terén is. „Egy parlamenti képviselő megtiszteli a választókat az öltözékével, és a képviselők egymás iránti tiszteletét is kifejezi ezzel. A konzervatív szellemen is lehet azért lazítani, a DK politikusa szerint olykor belefér, ha egy férfi képviselő nem visel nyakkendőt, a zakó viszont mindig elvárható.

Gy. Németh Erzsébet a DK képviselője az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gy. Németh Erzsébet a DK képviselője az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Gy. Németh Erzsébet maga is különválasztja a civil és a politikusi szettjeit, és külön ruhatára van arra, ha képviselőként vagy korábban főpolgármester-helyettesként kellett megjelennie valahol. Stylistja sosem volt, csak a politikusi pályája kezdetén segítették tanácsadók abban, hogy megtalálja, mi áll jól az alkatához, és a különböző alkalmakra milyen öltözékek valók.

Tordai Bence, Párbeszéd Magyarországért

„Egyes politikusok gyakran elfeledkeznek róla, hogy nem önmagunkért vagyunk a parlamentben, hanem mert képviselünk valakit. Márpedig az átlag magyar ember nem drága öltönyökben és százezres nyakkendőkben tölti a hétköznapjait.

Én inkább hozzájuk idomulnék, és nem az armanis vagy Louis Vuitton-os politikai elithez"

– mondja Tordai Bence, aki szerint az Országgyűlésnek mint intézménynek ugyan kijár a tisztelet, de ennek elsősorban nem is az öltözködésben kell megjelennie, inkább a parlamenti munka szellemiségében.

„Az uralkodó párt képviselői az elmúlt 12 évben vajmi kevés tiszteletet tanúsítottak a magyar országgyűlés iránt, és a kormánypárti kollégáknak a legelegánsabb és legdrágább öltönyökben is rendszeresen sikerül embertelen, erkölcstelen és jogszerűtlen törvényeket gyártaniuk” – fogalmaz a Párbeszéd társelnöke, és szerinte ehhez képest másodlagos, hogy valakinek a lábán tornacipő van, esetleg ingujjban tartja meg a felszólalását.

Tordai Bence a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 27-én – Fotó: Bődey János / Telex
Tordai Bence a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 27-én – Fotó: Bődey János / Telex

Stylist tanácsaira ő sem támaszkodik, ha szüksége van egy ruhadarabra, azt beszerzi, „bár nagyon utál vásárolni”. A stílusát ő is business casualnek nevezi, általában sötét nadrágot, inget, zakót visel a parlamenti felszólalások alkalmával, öltönyt és nyakkendőt csak kivételes alkalmakkor hord. „Mivel leggyakrabban biciklivel járok, a funkcionális szempontok is erőteljesen érvényesülnek az öltözködésemben, így az irodában sokkal lazább a dress code-om.”

Végh Noémi, Jobbik

„Szerintem rendkívül fontos, hogy egy politikus hogyan öltözködik, hiszen ez nemcsak a személyiségről árulkodik, de arról is, hogy mennyire tartja fontosnak és megtiszteltetésnek azt a tisztséget, amit betölt" – magyarázza a jobbikos képviselő. (Cikkünk elkészülte után érkezett a hír, hogy a politikus lemondott parlamenti mandátumáról – a szerk.)

„Statisztikák bizonyítják, hogy komoly százalékok múlnak azon egy-egy választás alkalmával, hogy az adott jelölt hogyan öltözködik, ezáltal mennyire vehető komolyan.”

Végh Noémi szerint az Országgyűlés méltóságához illő öltözet elegáns, de nem kihívó, és számára nem is elfogadható a hétköznapi, laza viselet a parlament falain belül, „kiváltképp, ha az illető – legyen az képviselő vagy munkatárs – a plenáris ülésen részt vesz”. Végh Noémi jelszava általában az elegancia, a kényelem és a praktikusság, de a hétköznapokon a sportos öltözetet is kedveli.

Végh Noémi, a Jobbik (időközben lemondott) képviselője napirend után szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Végh Noémi, a Jobbik (időközben lemondott) képviselője napirend után szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Tisztában vagyok azzal, hogy nem a ruha teszi az embert, de a politika világa egy olyan színtér, ahol nagyon sok múlhat azon, hogyan és mit viselünk, vagy éppen mit hangsúlyozunk vagy rejtünk el.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!