A Tisza Párt olyan állatkerti vezető kirúgását kéri Karácsony Gergelytől, aki már nem is dolgozik ott

2024. október 27. – 10:49

frissítve

A Tisza Párt olyan állatkerti vezető kirúgását kéri Karácsony Gergelytől, aki már nem is dolgozik ott
Ordas Eszter, a Tisza Párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője a Fővárosi Közgyűlés október 4-i alakuló ülésén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Tisza Párt fővárosi képviselőcsoportját vezető Ordas Eszter egy előterjesztésben kéri Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy rúgja ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgató-helyettesét, Szabó Rolandot. Ezzel azonban több probléma is van: az illető nemhogy nem főigazgató-helyettes az állatkertben, hanem egyáltalán nem is dolgozik már ott, és amúgy sem a főpolgármester rúghatná ki – hívta fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben Hont András, az Átlátszó munkatársa.

Az ügyben tiszás beadványt követett főjegyzői válasz, majd újabb, még furcsább tiszás beadvány, majd Hont bejegyzése, és annyi minden keveredik ezekben, hogy az ügy megértéséhez nézzük előbb a tényeket:

  • Az ügy középpontjában álló Szabó Roland 2019 októberétől volt az állatkert operatív igazgatója, majd 2020 februárjától főigazgató-helyettese. Persányi Miklós főigazgató 2020. februári lemondása után megbízott főigazgatóként vezette az állatkertet, és pályázott az állandó főigazgatói posztra is.
  • 2020 novemberében ezt el is nyerte, a kinevezése 2021. január 1-től lépett volna hatályba.
  • 2020 decemberében azonban kiderült, hogy Szabónak volt egy folyamatban lévő büntetőügye még az állatkerti munkája előttről, ezért ő a főigazgatói pályázatát, Karácsony Gergely pedig a kinevezését vonta vissza. Főigazgató-helyettesként viszont az állatkertnél maradt.
  • Végül 2023 márciusában távozott, amikor lemondott akkori, operatív igazgatói posztjáról, miután a büntetőügyében vádat emeltek ellene, és a főpolgármester kezdeményezte a visszahívását a posztról.

Ordas Eszter október 21-én nyújtotta be az előterjesztését a közgyűlésnek. Ebben emlékeztetett Szabó Roland ügyére, de már az elején úgy hivatkozott rá, hogy “volt főigazgató, jelenlegi főigazgató-helyettes”, és innentől csak még inkább összemosódtak az események. Ordas szerint a főpolgármester “Szabó Roland főigazgatói kinevezését visszavonta, illetve Szabó Roland 2023. március 28-án maga is lemondott ezen posztjáról, azonban a főpolgármester döntése értelmében Szabó Roland mind a mai napig főigazgató-helyettesként dolgozik” az állatkertben, így az intézményt főigazgató hiányában “ténylegesen Szabó Roland” irányítja.

Mint a tények és Ordas beadványának összevetéséből látszik, a kettő több ponton is jelentős eltérést mutat.

Mindenesetre Ordas ezután hosszan idéz különféle, állítása szerint egymásnak ellentmondó szabálypontokat, majd három határozati javaslatot tesz a közgyűlésnek, amelyekben felkéri a főpolgármestert, hogy

  1. vizsgálja Szabó közalkalmazotti jogviszonyának jogszerűségét, és ennek eredménye alapján “tegye meg a szükséges munkáltatói intézkedéseket”, azaz rúgja ki Szabót;
  2. írjon ki pályázatot az állatkert főigazgatói posztjára;
  3. módosítsa a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, hogy megszűnjenek a jogszabályi ellentmondások.

A beadványra annak másnapján Számadó Tamás főjegyző részletesen reagált. Ebben azt írja, hogy Szabó nem főigazgató-helyettese az állatkertnek, sőt, azzal közalkalmazotti jogviszonyban sem áll, így Ordas első pontja tárgytalan, magyarul nincs honnan kirúgni Szabót, és az állatkert közalkalmazottai amúgy sem a fővárosi önkormányzattal, hanem magával az állatkerttel állnak jogviszonyban.

A főjegyző arra is rámutat, hogy a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés következő, október 30-i ülésére már előterjesztette a főigazgatói pályázat kiírását, így Ordas második pontja is tárgytalan. Az ülés előterjesztései között egyébként valóban szerepel egy "javaslat intézményvezetői pályázat kiírására. A főjegyző Ordas harmadik pontjáról is azt írja, hogy szükségtelen, mert valójában nem áll fent az általa feltételezett ellentmondás.

Számadó Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy Szabó lemondása, azaz 2023 márciusa után a főpolgármester Sós Endrét, az állatkert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatóját bízta meg a főigazgatói feladatok átmeneti ellátásával.

A történet itt véget is érhetne, de Ordas Eszter október 25-én újabb előterjesztéssel egészítette ki az elsőt. Ebben tudomásul veszi, hogy Szabó már másfél éve nem dolgozik az állatkertnél, amelyet Sós Endre vezet. “Sajnálatos módon azonban ezen tények a rendelkezésre álló információs forrásokból nem érhető el, sem a Wikipédián", sem az állatkert honlapján, utóbbin a vezetőkre vonatkozó legutóbbi információ idén júliusi, “azonban még itt sem kerül feltüntetésre dr. Sós Endre megbízott főigazgatói státusza”.

Ilyen ügyben némileg váratlan fordulat egy képviselőtől, hogy a közösségileg szerkesztett és hivatalosnak semmiképp nem tekinthető Wikipédiára, illetve annak frissítetlenségére hivatkozik. Ha már így tesz, jegyezzük meg: a vonatkozó szócikkben helyesen szerepel (és a laptörténet szerint a beadvány írásakor is helyesen szerepelt), hogy Szabó Roland 2023-ig volt az állatkert operatív igazgatója, és a szócikk semmi olyasmire nem utal, hogy Szabó jelenleg is az állatkertnél dolgozna, így pusztán ez alapján sem látszik, honnan szedte ezt a Tisza fővárosi vezetője.

Abban azonban igaza van, hogy az sehol nincs expliciten feltüntetve, hogy Sós Endre vezeti jelenleg az állatkertet. (Ebben egyébként némiképp Hont András is csúsztat, hiszen ő úgy idézi a Wikipédiára és az állatkerti honlapra vonatkozó és megjegyzést, mintha az csak Szabó státuszára vonatkozna.) A vezetőkről a honlapon elérhető listában csak annyi látszik, hogy főigazgató és főigazgató-helyettes nincs, Sós Endre pedig csak természetvédelmi és állategészségügyi igazgatói minőségében van feltüntetve. Az állatkert honlapján kifejezetten a nevére rákeresve az egyetlen találat arról szól, hogy társszerzője a Túzokok című kiadványnak. A holnap “Rólunk” menüpontjában, az állatkert történetének leírásában pedig a legutolsó mozzanat, hogy 2007-től ismét Persányi Miklós vezeti az intézményt.

Az más kérdés, hogy a jogász végzettségű Ordas Eszter minden bizonnyal megtalálta a honlapon az állatkert szervezeti és működési szabályzatát is, amelyben a VII. fejezet 1.2. pontjából kiderül, hogy a főigazgató helyettese az operatív igazgató, és ha mindketten távol vagy akadályoztatva vannak, akkor a természetvédelmi és állategészségügyi igazgató jön a rangsorban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a vezetői listán operatív igazgató sem szerepel, világos, hogy Sós Endre a rangidős vezető. Ő egyébként az elmúlt másfél évben számos interjút is adott, amelyekből világosan kiderül, hogy ő az intézmény megbízott vezetője.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy Ordas a második beadványában kitart amellett, hogy a megbízott vezetői státusz explicit szerepeltetésének hiányában az állatkert “működése nem felel meg a jogszabályoknak ill. saját szervezeti és működési szabályzatának”, ezért továbbra is fenntartja a javaslatát a törvényes működés helyreállítására. Ennek megfelelően a javaslat is bekerült az október 30-i közgyűlés pontjai közé.

A Tisza Párt Wikipédia-oldaláról egyébként nem derül ki, hogy Ordas Eszter a párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

Tisza: Fától az erdőt, bolha helyett az elefántot

Az ügyben kerestük a Tisza Pártot, szombati megkeresésünkre cikkünk megjelenése után érkezett válasz. Ebben hosszan írnak a cikkünk által is bemutatott részletekről, majd így zárják a levelüket:

“Wikipedia ide, az Állatkert honlapja oda, ami tény, az tény, az Állatkert 4 éve főigazgató, másfél éve pedig operatív igazgató nélkül működik! Hogy a jogszerű működést a fővárosi TISZA frakció mielőbb elősegíthesse, megalapozottan indítványoztuk a főigazgatói pályázat kiírását. Örülünk, hogy – minden kétséget kizárólag – nekünk köszönhetően, az október 30-i közgyűlésre a főpolgármester előterjesztette az Állatkert főigazgatói tisztségének betöltésére vonatkozó pályázat kiírását. Így talán megvalósulhat az a cél, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal 2023. márciusában kiadott közleménye fogalmaz meg: »A főváros mindent megtesz intézményei jogszerű és átlátható működése érdekében, így a Fővárosi Állat- és Növénykert esetében is.« Bízunk benne, hogy a Telexen keresztül segítettünk Hont Andrásnak is a Fővárosi Állat- és Növénykertben a fától meglátni az erdőt, a bolha helyett pedig az elefántot!”

Cikkünk frissült a Tisza Párt reakciójával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!