11 főtanácsadója van a főpolgármesternek, Gál J. Zoltán kapja a legmagasabb fizetést

2024. október 26. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

Bruttó 1,95 millió forintos havi fizetéssel Gál J. Zoltán marad a főpolgármester legjobban fizetett főtanácsadója – derült ki a 444.hu által közérdekű adatigényléssel kapott adatokból.

Karácsony Gergely 11 főtanácsadót nevezett ki október 15-től, köztük van a főpolgármester mellett évek óta dolgozó egykori újságíróból lett MSZP-s politikus Gálon túl Kerpel-Fronius Gábor és Kiss Ambrus korábbi főpolgármester-helyettesek.

Kinevezések kapcsolatban állnak az önkormányzati választásokon kialakult patthelyzettel, amelynek következtében Karácsony inkább nem is nevezett meg főpolgármester-helyettest az fővárosi közgyűlés alakuló ülésén, mivel a Fidesszel azonos, 10 képviselőnyi helyet elnyert Tisza Párttal nem sikerült egyezségre jutnia jelölésekről, Karácsony a saját helyettesét sem választhatta volna meg. A főpolgármesterrel itt olvashatja interjúnkat, amelyben beszél a Tisza Párttal való viszonyáról, és a főpolgármester-választáson végül a Fidesz támogatottjaként alulmaradt Vitézy Dávidról.)

Karácsony így nem nevezett meg helyettest az alakuló ülésen, mert ő a főváros eddigi operatív működésének pénzügyi hátteréért felelős Kiss Ambrushoz mindenképp ragaszkodott. (A főigazgatóról itt olvashatja portrénkat.)

Ő tanácsadőként mostantól 1,55 milliót keres, a 444.hu-nal elmondta, hogy ez az egy fizetése van és azonos korábbi főpolgármester-helyettesi fizetésével. A momentumos Kerpel-Fronius 1,1 milliót keres főtanácsadóként.

Tanácsadó maradt Jávor Benedek (1,35 millió), Kendernay János (1 millió), Misetics Bálint és Rauschenberger Péter is (900-900 ezer forint).

Az előző ciklusban 46 embert foglalkoztathattak köztisztviselői minőségben, Karácsony szerint viszont most kevesebb ember is elég. Javasolja, hogy a szervezeti működési szabályzatot (szmsz) módosítva csökkentsék a főpolgármester tanácsadói státuszainak számát 15-re. A korábbi 46 fő magában foglalta a frakciók munkatársait is, nem kizárólag a főpolgármester embereiről van tehát szó.

A főpolgármester javasolta azt is, hogy a jelenlegi hat frakció 10 főtanácsadói és 10 adminisztratív státusszal rendelkezhessen összesen az eddigi 8 és 9 státusz helyett. Az szmsz módosításáról az alakuló ülésen nem szavaztak, az jövő szerdán kerül ismét a közgyűlés elé.

A közérdekű adatigénylésből kiderült az is, hogy az előző ciklus végén, szeptember 30-cal 41 önkormányzati főtanácsadó és tanácsadó jogviszonya szűnt meg a határozott idő lejártával, és 18 ember távozott a hivatalból. Az érintettek nem kaptak jutalmat vagy végkielégítést, ahogy a frakciók mellett dolgozók sem – írta a 444.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!