A Publicus friss felmérése szerint is vezet a Tisza Párt a Fidesszel szemben

2024. október 24. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Mind a teljes népességben, mind a biztos szavazó pártválasztóknál megelőzte a Tisza Párt a Fideszt – erre jutott a Publicus Intézet friss, reprezentatív kutatása, amit a közvélemény-kutató cég a Népszava megbízásából készített.

Eszerint a teljes népességben a Tisza 24, a Fidesz pedig 23 százalékon áll. A választási részvételüket biztosra ígérők és pártot is választók csoportjában pedig 39-37 százalék az arány Magyar Péter pártja javára.

A felmérés szerint a DK 5 százalékon áll. A Mi Hazánk támogatottsága 3, míg MSZP-re és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra az összes megkérdezett 2-2 százaléka szavazna.

A Jobbik és a Momentum támogatottsága 1-1 százalék, illetve egy ellenzéki összefogásra szintén 1 százaléknyi megkérdezett szavazna.

A Publicus szerint a többi párt támogatottsága nem éri el az 1 százalékot, míg a bizonytalan választók aránya 38 százalék.

E felmérés szerint a választási hajlandóság egyébként magas. A részvételüket biztosan vagy valószínűleg ígérők csoportja 82, illetve 6 százalékos a felmérés szerint.

A válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, ennek ellenkezőjét viszont csak 28 százalék állítja. Ebben a Publicus szerint szerepe van annak is, hogy minden harmadik (32%) fideszes is azt mondja, hogy nem elégedett az iránnyal.

Október 23-án a 21 Kutatóközpont felmérése mutatta ki, hogy egy hajszállal ugyan, de a Tisza Párt lehagyta támogatottságban (41%) a Fideszt (40%) a pártot választó biztos részvételt ígérő választók körében.

A Partizán által megrendelt felmérés október 9. és 15. között, 1000 fő megkérdezésével készült (sms-ben kiküldött online kérdőívben), a minta reprezentatív, de az eredményben lehet +- 3 százalékpontos eltérés, illetve a részsokaságok vizsgálata során akár ennél több is.

A Publicus most közzétett felmérésének módszertanáról a cég blogján található leírás. Eszerint a kérdőíves vizsgálatot 2024. október 11–18. között készítették a felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével.

„A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg” – írta a cég.

A Závecz kb. másfél hete megjelent kutatása szerint a Fidesz támogatottsága 39 százalékra csökkent a biztos szavazók között, miközben a Tisza 35 százalékra jött fel.

A kormányzati megszólalások alapján látható, hogy a Fidesz is foglalkozik a Tisza Párt előretörését mutató mérésekkel. Kovács Zoltán államtitkárt szerdán az Indexnek magyarázta, hogy az ilyen felmérésekkel nem kell foglalkozni, ugyanis ezek szerinte pártpolitikai célokból készülnek. Kovács szerint az nem számít, hogy a felmérést nem egy párt rendelte meg, hanem a Partizán nevű YouTube-csatorna, ugyanis szerinte a Partizán nyilvánvalóan politikai érdekeket szolgál ki.

Gulyás Gergely pedig az október 18-i kormányinfón azt mondta: szerinte a választások között politikai célokat és érdekeket szolgálnak a kutatások, júniusban volt egy nagymintás kutatás, az EP-választás. És szerinte a kormányzati oldal is rendel közvélemény-kutatásokat, és nagyon nyugodtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!