A Nézőpont Intézet szerint még mindig a Fidesz vezet a Tisza Párttal szemben

2024. október 24. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Nézőpont Intézet csütörtökön közölt legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP vezet a Tisza Párttal szemben a teljes felnőttkorú, és egyben választókorú népesség körében, ebben a körben a Fidesz-KDNP 36 százalékot, a Tisza Párt 25 százalékot, a Mi Hazánk Mozgalom 5, a Demokratikus Koalíció pedig 3 százalékot kapnak, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások. Az intézet mérése szerint változatlan a kormánypártok népszerűsége azok körében, akik részt vennének egy most vasárnapi országgyűlési választáson.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Az intézet azt írja, hogy a korábban megszokott legvalószínűbb listás eredmény mellett azért közli a teljes felnőtt népesség és biztos szavazó pártválasztók bázisát, mert azt más intézetek is közlik.

Az elemzés szerint a bevallott és beazonosított szavazók pártpreferenciája alapján a legvalószínűbb listás eredmény ez lenne:

  • Fidesz-KDNP 46 százalék
  • Tisza Párt 35 százalék
  • Mi Hazánk Mozgalom 6 százalék
  • Demokratikus Koalíció 5 százalék

Az intézet azt írja, hogy a kutatást október 14. és 17. között végezték, 1000 fő telefonos megkérdezésével, és a minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. „Az 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Az adatok kerekítve lettek egész számra, ezért előfordulhat, hogy összeadott értékük nem pontosan 100” – írták a módszertanról.

A Nézőpont szeptember végi elemzéséből is az derült ki, hogy erősödött a Tisza Párt.

Október 23-án a 21 Kutatóközpont felmérése mutatta ki, hogy egy hajszállal ugyan, de a Tisza Párt lehagyta támogatottságban (41%) a Fideszt (40%) a pártot választó biztos részvételt ígérő választók körében. A Publicus friss felmérése szerint is a Tisza Párt vezet a Fidesszel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!