Még a Nézőpont Kutatóintézet szerint is erősödött a Tisza Párt

2024. szeptember 19. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Nézőpont kutatóintézet közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága változatlan a júniusi EP-választás óta, 45 százalékos támogatottsággal rendelkeznek azok körében, akik részt vennének egy most vasárnapi országgyűlési választáson. A kutatás alapján a Tisza pedig 5 százalékkal erősödött (35 százalék). A DK koalíciója 6 százalék, a Mi Hazánk 5, a Momentum pedig 3 százalék: mindhárom párt tábora gyengült június óta.

A Nézőpont szerint valótlan, hogy lennének „kiábrándult fideszesek”, mert felméréseik alapján januárban, júniusban és most is „több mint minden harmadik felnőtt mondta magát a kormánypárt szimpatizánsának”. A Nézőpont kutatása a Tisza erősödését abban látta meg, hogy a Tiszán kívüli többi ellenzéki párt támogatottsága júniusban 25,6 százalék volt, szeptemberre viszont ez már csak alig 20 százalék.

A kormányközeli kutatóintézet szerint a Fidesznek vannak a legnagyobb tartalékai emellett, nagyjából 300 ezer olyan szavazóval számol az intézet, aki amúgy a Fideszt támogatja, csak nem biztos benne, hogy elmenne szavazni. Ezt a Tiszánál 170 ezerre becslik. A Nézőpont szerint így sok múlhat a mozgósításon majd a 2026-os választásokon.

Mást mér a Medián

A Medián pár napja megjelent közvélemény-kutatása szerint júliusról szeptemberre tovább szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség. A teljes szavazókorú népességben 11-ről 5 százalékpontra csökkent a két párt közötti különbség, a választani tudó biztos szavazók körében pedig 12-ről 4 százalékpontra.

A Nézőponthoz hasonlóan a Medián is arra jutott, hogy a kormánypárt csak minimálisan esett vissza az EP-választáson elért eredményéhez képest, és támogatottsága július óta stagnál. A Medián szerint viszont ugyanebben az időszakban Magyar Péter pártjának támogatottsága 9 százalékponttal nőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!