Tartozunk a szabadságunk használatával azoknak, akiknek a jogai korlátozva vannak

2024. október 19. – 20:09

Tartozunk a szabadságunk használatával azoknak, akiknek a jogai korlátozva vannak
Szórakoztató és elgondolkodtató táblák is voltak a felvonuláson – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásosnál egy hónappal később és kevesebb résztvevővel, de most is békés hangulatban zajlott a Pécs Pride. A korábbiakhoz képest a negyedik felvonuláson jóval mérsékeltebb rendőri jelenlét mellett demonstráltak több százan az LMBTQ-emberek egyenjogúságáért. A Freedom of My Identity egyhetes emberjogi fesztivál egyik zárórendezvénye ismét új útvonalon vezetett keresztül a városon: a 48-as térről a Széchényi térre vonult a tömeg.

Kevesebb kordon, de érezhető rendőri jelenlét – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Kevesebb kordon, de érezhető rendőri jelenlét – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A korábbi években – főleg az első felvonuláson – megteltek az utcák, viszont a rendezvényt szinte hermetikusan lezárták, páncélkocsikkal, vízágyúkkal, kordonrengeteggel biztosították a rendőrök. Az egyetlen vidéki meleg büszkeség felvonulás egyik szervezője Rigó Bálint szerint a rendőrség az első három Pécs Pride tapasztalatai alapján már rugalmasabban kezeli az igényeiket és kompromisszumokra is képesek. A szervezők célja, hogy egyre kevésbé legyen látható, egyre kevésbé legyen zavaró a rendőri jelenlét. Ahol lehet, ott élőerős védelemmel, ahol kell kordonokkal segítik a rendezvényt, de egyelőre a szervezők is szükségét érzik még a fokozott biztosításnak. „Úgy gondolom, és remélem, hogy pár éve múlva már egyáltalán nem kellenek kordonok sehova” – mondta Rigó.

A lazább biztonsági intézkedésekhez vélhetően az is hozzájárul, hogy egyre kevesebb az ellentüntető. A Mi Hazánk 2021-ben és 2022-ben is 50-100 fővel és beszédekkel tarkítva tiltakozott- Agresszív jelenetek is voltak – bár ebből a vonulók nem sokat érzékelhettek. Tavaly már csak öten és idén is tíznél kevesebben ácsorogtak a kordonoktól pár méterre. Illetve egy, LMBTQ-ellenes felirattal és zászlóval magányosan tiltakozót is láttam még a belvárosban, de ő a rendezvénnyel ellentétes irányba tartott kezdés előtt egy órával.

Egyedül a normalitásért, de az ellenkező irányba – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Egyedül a normalitásért, de az ellenkező irányba – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Nem csak külföldi diplomaták, de sok helyi politikus is részt vett az eseményen. Talán a kevesebb felvonuló miatt, de vártnál gyorsabban a Széchenyi térre ért a tömeg, ahol a kiállító civil szervezetek padjai sátrai, valamint a vendéglátóhelyek teraszai között el is oszlott a tömeg. Ez némi zavart is okozott a szervezésben és a beléptetés körüli nehézségekről árulkodott az is, hogy nem mindegyik meghirdetett felszólaló ért időben a helyszínre. Viszont a szabadabb rendezvény hozadéka volt az is, hogy a résztvevők kávézgatva hallgathatták a beszédeket.

„Ma azért vonulunk, hogy ne csak ma foghassuk szabadon egymás kezét” – mondta beszédében Pál Márton, a Család az család mozgalom elindítója. Beszélt a sikereikről, hogy mennyi támogatást kaptak magánszemélyektől, cégektől és diplomatáktól. De arról is, hogy továbbra is küzdeni kell, mert a magyar törvények még mindig diszkriminálják a szivárványcsaládokat. „Nem elég a párok egyenjogúságáért küzdeni, hanem családok egyenjogúságáért is ki kell állni” – mondta Pál. A pécsi származású aktivista köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a megvalósították az egyik álmát, ezt a rendezvényt.

A Széchenyi téren már szellősebb volt a tömeg – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A Széchenyi téren már szellősebb volt a tömeg – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Steiner Kristóf már másodszor mondott beszédet a Pécs Pride-ok történetében és rögtön egy friss, személyes élménnyel kezdte. A Görögországban élő Steiner repülővel érkezett Magyarországra és már felszállás előtt egy magyar férfi kötött beléjük. „Szerinte bocsánatot kellett volna kérnünk, hogy vagyunk. És azért a kárért, amit okozunk a társadalomban” – mondta Steiner, aki aztán tényleg bocsánatot is kért. De nem a létezéséért, hanem azért, ha esetleg nem válaszolt egy-egy emberjogi szervezet kampányában való részvételre, vagy azokra a személyes üzenetekre, amikben az LMBTQ-közösség tagjai lelki támogatást kértek tőle. „A felelősség terhes, de ez valójában egy áldás. Tartozunk a szabadságunk használatával azoknak, akiknek a jogai korlátozva vannak. Sok veszedelem mellett a legnagyobb a hallgatólagos beleegyezés a rosszba” – mondta Steiner.

Zsirka Hella, a Háttér Társaság ügyvivője szerint a kisebbségek addig a politikai haszonszerzés áldozatai lesznek, amíg nincs normalizálva a szolidaritás. „Ha egymástól elhatárolódunk, az nem vezet semmire, csak hasadékokat ás és szilánkokra töri az együttes erőnket. Ne hagyjuk, hogy mesterségesen generált üzenetekkel egymásnak ugrasszanak minket ” – mondta és hozzátette, hogy ebben a harcban a nyilvánosan felszólalóktól, a támogató szülőkig mindenkinek fontos szerepe van benne.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!