Csák János távozása után Bús Balázs visszakapta a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki székét

2024. október 18. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Bús Balázst a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökének nevezte ki Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter, az NKA elnöke – közölte az MTI-vel a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztálya pénteken.

A Fidesz-KDNP szociálpolitikusa, a főváros III. kerületének volt polgármestere már korábban betöltötte az NKA alelnöki posztját, miután 2020 végén Kásler Miklós kinevezte. Eltelt négy év, majd Bús idén februárban Facebookon bejelentette, hogy lemond a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségéből. Bejegyzése szerint azért vált, mert júniusban ismét elindul az önkormányzati választáson a III. kerület polgármesteri székéért.

A kormányközeli Index szerint viszont ez csak egy kifogás, Búst szerintük Csák János kultuszminiszter rúgta ki azért, mert Bús kritizálta a még készülő kulturális törvényt. Csák János akkor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője volt, ahonnan idén júniusban távozott.

Bús végül nem nyert a június 9-i önkormányzati választáson, az óbudaiak az azóta börtönbe zárt Kiss Lászlót választották polgármesternek.

A 444 azt írja, az NKA alelnöki pozíció rendkívül befolyásosnak tekinthető. Hiszen a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül finanszírozza a magyar állam a kultúrát, kollégiumai évente százmilliárd forintos nagyságrendű összegeket osztanak szét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!