Akár a hazugságvizsgálatot is vállalná Orbán Áron egyik társa, hogy bizonyítsa: nem ő a szivárogtató

Legfontosabb

2024. október 16. – 15:28

Akár a hazugságvizsgálatot is vállalná Orbán Áron egyik társa, hogy bizonyítsa: nem ő a szivárogtató
Illusztráció: Vitalii Nosach / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez az állítás nem felel meg a valóságnak”

– mondta a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, amikor a 24.hu újságírója arról kérdezte: vizsgálták-e az Orbán Viktor testvére, Orbán Áron és Héjj Dávid kormánybiztos kiszivárgott beszélgetése kapcsán azt az állítást, miszerint a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot állítólag egy „külső személy” irányítja.

Szóba kerül a letelepedési kötvényekben utazó egykori cég vezetője

Bár a 24.hu újságírója a kérdésében nem nevesítette, de ahogy arról korábban a Telex részletesen beszámolt, a Kuruc.infón nyilvánosságra hozott beszélgetésen Orbán Viktor testvére azt állította: egy Magyarországon élő bolgár üzletasszony, B. Radosztina akadályozza őt a vízumügyleteiben, és szerinte a nő az egész külügyet irányítja.

B. Radosztina azt az Arton Capital nevű céget vezette, amelyik a letelepedési kötvények egyik fontos szereplője volt a piacon. 2017 áprilisában azonban ismeretlenek betörtek az Arton belvárosi irodájába, ahonnan több százmillió forint értékű eurót és rengeteg fontos iratot vittek el. A különös körülmények között elkövetett betörésről évekkel ezelőtt részletesen írtunk a régi Indexen. A rendőrség a mai napig nyomoz az ügyben, gyanúsított még nincsen, pedig rengeteg tanút kihallgattak annak idején. Orbán Áron egyébként emellett olyan állításokat is megfogalmazott Héjjnak, hogy szerinte a Rogán Antal irányítása alatt álló titkosszolgálatoktól szivárogtatnak információkat Magyar Péternek.

A Telexnek B. Radosztina hazugságnak nevezte a felvételen elhangzottakat, de nyilatkozni nem akart.

Vietnámiakat hoztak pécsi életmentő tanfolyamokra

A civil életben tevékenykedő Orbán Áron még májusban kereste fel a kormányfő fontos emberének tartott Héjj Dávid kormánybiztost. Ahogy a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely megemlítette, a találkozó nem a miniszterelnök hivatalának helyet adó Karmelitában, hanem egy másik helyszínen zajlott.

Nyomozásunk során kiderítettük, hogy Orbán Áron vízumügyekben lobbizott, a Népszava birtokába pedig olyan dokumentumok kerültek, amelyek igazolták, hogy a kormányfő testvére két hónapos életmentő tanfolyamokra hívott meg legalább ötven olyan vietnámi állampolgárt a Pécsi Tudományegyetemre, akik schengeni vízumokat kaptak. A Telex információi szerint azonban ötvennél több olyan vietnámi lehet, aki Orbán Áron körének közreműködésével kapott schengeni vízumot.

Úgy tudjuk, kezdetben a konzulok kiadták ezeket a vízumokat, később azonban „blokkolták” őket. Ekkor ment panaszkodni Orbán Áron Héjj Dávidhoz. Kiderítettük azt is, hogy Orbán Áron egy Garay B. nevű társával közösen készítette titokban a hangfelvételt.

M. János beszélt az Orbán család egyik tagjával

Az, hogy a felvétel miképpen szivárgott ki, nem tudni, de az bizonyos, hogy a szivárogtató Orbán Áron és/vagy társai köréből került ki. Garay B. mellett egy M. János nevű férfi is benne volt a trióban és ő is megkapta a felvételt. Ezt egyébként a Telexnek M. János meg is erősítette. M. János ugyanakkor a lapunkban megjelent cikk után határozottan tagadta, hogy köze lenne a szivárogtatáshoz.

M. János a Telexnek azt mondta: amikor ezzel kapcsolatban hírbe hozták, ő beszélt az Orbán család egy meg nem nevezett tagjával, akinek szintén elmondta: nem ő szivárogtatta ki a felvételt és hogy bizonyítsa igazát, akár egy poligráfos hazugságvizsgálatnak is hajlandó magát alávetni.

A poligráfos vizsgálat 2018 óta bizonyítási cselekménynek minősül, azaz az eredménye ott lehet a bíró elé kerülő iratok között egy büntetőeljárás során, de erre szaktanácsadói véleményként kell tekinteni, azaz a bíróságon múlik, hogy a döntés meghozatalánál figyelembe veszik-e vagy sem. A poligráfos vizsgálatokat ugyanakkor évtizedek óta rendszeresen szokták kritizálni, olykor konkrétan kijelentve, hogy azok nem működnek, és soha nem is működtek. Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Azt a Telexnek M. János is elismerte, hogy Garaytól szerezte meg a felvételt, amit az üzlettársa Signalon keresztül küldött el neki. M. János szerint a felvétel összesen négy embernek volt meg. Ha ez igaz, akkor Garayn, Orbán Áronon és rajta kívül még egy ember birtokában volt.

M. János előéletéről korábban azt írtuk, hogy annak idején egy volt olajos vállalkozóval közösen „áfázott”, ekkor ismerte meg Garayt, később pedig a cigarettacsempészetbe is „belekóstolt”. M. János volt az, akin keresztül Garay megismerte Orbán Áront, és a trió nagyjából két évvel ezelőtt közösen kezdett el ügyködni a külföldi munkaerő toborzásában.

Gulyás: Orbán Viktor testvére arra panaszkodott, hogy nem tud elintézni semmit

A csütörtöki kormányinfón a Hvg.hu újságírója megkérdezte Gulyás Gergelytől, hogy a kiszivárgott hangfelvétel alapján indul-e hatósági eljárás a kormányzati döntés befolyásolása miatt. Erre a miniszter azt felelte:

„Nem gondolom, hogy ez szükséges lenne.”

Gulyás ezt azzal indokolta, hogy szerinte a nehezen érthető hangfelvételen Orbán Viktor testvére éppen arra panaszkodott, hogy nem tud elintézni semmit sem a kormánynál, nem pedig azt állítja, hogy el tud intézni. „Én ezt ellentétesnek érzem mindazzal a vizsgálattal, amit ön szorgalmaz, mint azokkal a vádakkal, mint amit önök is meg szoktak fogalmazni” – utalt Gulyás a független sajtóra.

A 24.hu újságírója arra is kíváncsi volt, hogy a beszélgetés kiszivárogtatása miatt indult-e nemzetbiztonsági vizsgálat. Vizsgálták-e például azt, hogyan kerülhetett a titokban készült felvétel a szélsőjobboldali irányultságú Kuruc.infóhoz. Gulyás erre azt mondta, hogy „ilyen esetben a nemzetbiztonsági szolgálatoknak az a feladata, hogy ezt a vizsgálatot elvégezzék”. De még ha van vagy lenne is ilyen vizsgálat, tette hozzá, akkor se tudna erről tájékoztatást adni.

Gulyás ezután megismételte, hogy szerinte éppen arról szól a felvétel, hogy Orbán Viktor testvére nem befolyásolt semmit. „Egyet látok, és az annyiban megnyugtató, hogy mindazzal ellentétesen, amit különösen a balliberális sajtóban olvasni szoktam, hogy a miniszterelnök testvére hosszan arról panaszkodik, hogy ő ilyen, olyan, amolyan ügyekben szeretne intézkedni, és sehol nem jut előre” – fejtette ki Gulyás.

Vízumok vietnámi munkaerőnek

Kétségtelen, hogy a felvételen Orbán Áron arról panaszkodott, hogy a schengeni vízumaikat a külügy blokkolja, de a Telex nyomozása szerint azért ideig-óráig sikeresen ügyködött a kormányfő testvére a vízumok megszerzése érdekében. Például az egyetemekkel is meg tudtak állapodni, amit Garay B. tárgyalt le. Ez valószínűleg amiatt történhetett, mert Orbán Áron a kormányfő testvére. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kezdeti sikerek után a társaság projektjét megfúrták – minden jel szerint hatósági oldalról.

Ahogy arról korábban írtunk, Orbán Áron kapcsolati hálóját vizsgálva jutottunk el két olyan céghez, amelyek külföldi munkaerő közvetítésében érdekeltek. A munkaerőhiány miatt ugyanis egyre több cég keresett külföldi dolgozókat, és jó üzleti lehetőségnek tűnt, hogy közvetítőcégek jó pénzért munkavállaláshoz szükséges vízumokat intézzenek az Ázsiában működő munkaerő-kölcsönzőknek. Minden jel arra utal, hogy az egyik ilyen közvetítőcég Orbán Áronék segítségével jutott vietnámi munkaerőhöz, és olyannyira nagyra nőtt, hogy később felkerült azoknak a minősített cégeknek a listájára, amelyeknek engedélyezik, hogy az EU-n kívüli országokból hozzanak be munkaerőt.

Az érintett cég tulajdonos-ügyvezetője a Telexnek elismerte, hogy ismeri Orbán Áront, de tagadta, hogy a kormányfő testvére vízumügyekben segítette volna. Ugyanakkor Orbán Áron környezetében lapunknak megerősítették ezt az információt. Úgy tudjuk, hogy a botrány kirobbanása óta az ominózus cégnek már nem is adnak ki vízumot Vietnámban.

Emellett meg nem erősített információnk szerint szintén a hangfelvétel kiszivárgása után egy Maglódi úti szálláson razziát tartott az idegenrendészet. A razzián negyven olyan vietnámi munkást találtak, akik az érintett cégen keresztül érkeztek Magyarországra, de esetükben nem tisztázott, hogy valóban ki foglalkoztatta őket.

A hangfelvétel kiszivárgásának körülményeiről pedig annyit tudtunk kideríteni, hogy annak köze lehet egy olyan elszámolási vitához, amely Orbán Áron társai között zajlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!