Kiforgatták Szijjártó Péter szavait az orosz közmédiában?

2024. október 16. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt héten ismét Oroszországban járt, a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon vett részt. A látogatás alatt interjút adott az orosz állami hírügynökségnek, és a RIA Novosztyi összefoglalója szerint Szijjártó ebben arról beszélt egyebek mellett, hogy a jelenlegi háborús helyzet elkerülhető lett volna, ha a NATO 2021-ben megvitatta volna Oroszországgal a biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezetét.

Azt is mondta, hogy ő örült volna, ha létrejön a párbeszéd, mert úgy talán most nem lennénk ebben a helyzetben. A RIA Novosztyi cikke szerint azokra a 2021-ben megfogalmazott követelésekre utalt a magyar külügyminiszter, amelyek értelmében a NATO-nak az 1997-es pozíciókba kellett volna visszavonnia az infrastruktúráját, illetve megtiltotta volna Ukrajna NATO-tagságát.

„Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul” – reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő a Telexnek. Paczolay szerint Szijjártó nem konkrétan az Oroszország által megfogalmazott biztonsági garanciákról beszélt, hanem a háborút közvetlenül megelőző időszakról, és ennek kapcsán mondta azt, hogy „a felek között folytatott valós párbeszéddel és tényleges tárgyalással esély nyílhatott volna a háború elkerülésére”.

A külügyminiszter arról is megállapodott Szentpéterváron, hogy az MVM a leszerződött mennyiségen felüli gázt fog vásárolni Oroszországtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!