Jakab Péter megkérdezte Polt Pétert, hogy Orbán Balázs hazaáruló-e, a legfőbb ügyész továbbította a feljelentést

2024. október 14. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálhatja, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hazaárulást követett-e el, amikor pár hete arról beszélt, hogy '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, szerinte ugyanis „felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”.

Jakab Péter országgyűlési képviselő azt kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy a politikai igazgató nyilatkozata kimeríti-e a hazaárulás vagy a hazaárulásra irányuló előkészület büntetőjogi fogalmát, és indult-e eljárás Orbán Balázs ellen. A büntető törvénykönyv szerint öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az „a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn”.

Polt Péter az ilyenkor szokásos válaszát küldte meg a képviselőnek: a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

Orbán Viktor hibának nevezte Orbán Balázs mondatait, és a politikai igazgató is elnézést kért, ha valakit megbántott volna a kijelentésével, bár szerinte csak félremagyarázták. Orbán Balázst pár hete megkérdeztük, hogy mégis mire gondolt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!