Egyre több a koronavírusos beteg Magyarországon, az oltásokról viszont még mindig nincs hír

2024. október 11. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 beteg fordult orvoshoz, előbbi hátterében jellemzően a koronavírus áll. Molnár Zsuzsanna, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) járványügyi és védőoltási osztályának vezetője az Inforádiónak azt mondta, ez a szám jóval magasabb, mint amit tavaly ilyenkor mértek.

Molnár kiemelte, a betegség elsősorban az immunhiányos betegeket, a krónikus betegeket, a szív- és érrendszeri, tüdőbetegeket érintheti súlyosan, ezért nekik érdemes mielőbb beoltatni magukat. Augusztus végén viszont lejárt az összes magyarországi Covid-vakcina – Molnár szerint az oltások beszerzése folyamatban van, ahogy az influenza elleni védőoltásé is.

Az NNGYK-vezető addig is azt tanácsolja, hogy ügyeljünk a tisztaságra, gyakran mossunk kezet, öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, aki pedig beteg, maradjon otthon.

A legfrissebb adatok szerint a települések többségénél a koronavírus mennyisége az emelkedett koncentráció-tartományban van, 4 mintavételi területen pedig eléri a magas tartományt. Emelkedő tendencia tapasztalható 8 vizsgálati helyszínen: Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden és Szolnokon.

A SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentráció-kategóriája az utóbbi egy évben a vizsgált települések szennyvizében, heti bontásban. Koncentráció-kategóriák: piros – magas, narancs – emelkedett, sárga – mérsékelt, zöld – alacsony – Forrás: NNGYK
A SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentráció-kategóriája az utóbbi egy évben a vizsgált települések szennyvizében, heti bontásban. Koncentráció-kategóriák: piros – magas, narancs – emelkedett, sárga – mérsékelt, zöld – alacsony – Forrás: NNGYK

A vakcinák lejáratával kapcsolatban augusztus végén megkerestük az NNGYK-t. Válaszukban azt írták, dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik. A Covid-oltások esetében mostanra az influenzaoltáséhoz hasonló gyakorlat alakult ki: minden évben az épp leginkább terjedő variánshoz igazítják az oltóanyagot, hogy az minél erősebb és naprakészebb védelmet biztosítson.

A legutóbbi vakcinabeszerzést még tavaly november végén írták alá, ennek részleteire szokatlan módon derült fény. Az, hogy egyáltalán újabb vakcinák érkeznek, csak egy december elején elejtett nyilatkozatból derült ki, amikor Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár 700-800 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről beszélt. Az új vakcinabeszerzés közbeszerzési dokumentumaiból azonban kiderült, hogy valójában ennél egy nagyságrenddel kevesebb oltóanyag vásárlásán dolgozik az NNGYK, kétmilliárd forintos áron. Ahogy akkori cikkünkben részletesen bemutattuk, a beszerzés körül több furcsaság is volt. A Közbeszerzési Döntőbizottság februárban ki is szabott emiatt egy 14 millió forintos bírságot az NNGYK-ra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!